Vergunningplichtig of niet?

Soms bent u vergunningplichtig, bijvoorbeeld als u een nieuw huis wilt bouwen. In andere gevallen geldt er voor ver- en uitbouwprojecten geen vergunningplicht.

Wilt u gaan bouwen, verbouwen of uitbouwen? Of het nu gaat om nieuwbouw van een huis, het bouwen van een schuurtje of het plaatsen van een dakkapel, in alle gevallen moet u voldoen aan het Bouwbesluit 2012. 

Vergunningplichtig of niet?

Soms bent u vergunningplichtig, bijvoorbeeld als u een nieuw huis wilt bouwen. In andere gevallen geldt er voor ver- en uitbouwprojecten geen vergunningplicht. Wilt u weten of u vergunningplichtig bent? De Vergunningcheck van het Omgevingsloket helpt u verder. 

Doe de Vergunningcheck

Informatie over vergunningsvrij bouwen

Wilt u meer achtergrondinformatie over vergunningsvrij bouwen? In bijlage II van het Besluit Omgevingsrecht leest u meer over de voorwaarden waaronder u vergunningvrij mag bouwen. Op de pagina Vergunningvrij bouwen van een bijbehorend bouwwerk van de Rijksoverheid vindt u uitleg over allerlei begrippen die komen kijken bij het vergunningvrij bouwen. Ook wordt hier uitgelegd over hoeveel vierkante meter u vergunningvrij mag bijbouwen.