Voor iemand anders stemmen

Kunt u zelf niet stemmen? Dan kunt u iemand anders een volmacht verlenen. Deze persoon mag namens u uw stem uitbrengen.

Verkiezingen

Op de achterzijde van de stempas kunt u de naam invullen van degene (gemachtigde) die voor u gaat stemmen. De gemachtigde kan iedereen zijn die in de gemeente Veendam woont en ook een stempas voor de verkiezingen heeft ontvangen.

Volmacht stemmen

Wilt u een andere kiezer voor beide stemmingen machtigen, dan moet u op beide stempassen de achterzijde invullen. De kiezer die voor u gaat stemmen moet zelf ook voor beide stemmingen gaan stemmen. Van belang is dat de gemachtigde per stemming niet meer dan twee machtigingen heeft aangenomen en de volmachtstem gelijktijdig met de eigen stem uitbrengt.

Het geven van een machtiging kan tot en met de dag van de stemming zelf. De kiezer die voor u gaat stemmen moet ook een kopie van een geldig identiteitsbewijs van u aan de voorzitter laten zien. Voor deze stemmingen geldt dat het identiteitsdocument maximaal 5 jaar verlopen mag zijn.

Verzoek volmacht stemmen

U kunt ook een volmacht stemmen aanvragen bij het gemeentehuis. U kunt een volmacht stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen of volmacht stemmen bij het referendum ook downloaden. De gemachtigde ontvangt dan een volmachtbewijs en hoeft dan geen kopie van uw identiteitsbewijs aan de voorzitter te laten zijn. Deze aanvraag moet uiterlijk vrijdag 16 maart 2018 door de gemeente zijn ontvangen.