Coöperatie AVEBE U.A. ontvangt predicaat Koninklijk

Op donderdag 14 november 2019 heeft Coöperatie AVEBE U.A. het Predicaat Koninklijk ontvangen. Tijdens de jubileumdag in het kader van het 100 jarig bestaan van Avebe werd het Predicaat uitgereikt door Commissaris van de Koning, de heer Paas.

Predicaat Koninklijk

De Koning kan het predicaat Koninklijk toekennen aan ondernemingen die een belangrijke plaats innemen en minimaal honderd jaar bestaan. Het Predicaat Koninklijk symboliseert het respect, de waardering en het vertrouwen van de Koning tegenover de ontvanger. Alleen de Koning kan het Predicaat toekennen. De organisatie mag het Predicaat Koninklijk toevoegen aan de naam en de Koninklijke Kroon in het logo opnemen.  Het Predicaat wordt slechts ter gelegenheid van een bijzonder jubileum verleend. Het predicaat wordt voor 25 jaar toegekend. Avebe is het eerste bedrijf in de gemeente Veendam waaraan het Predicaat Koninklijk wordt toegekend. 

Coöperatie Avebe

Op 11 november 1919 is Avebe opgericht als ‘Coöperatief Aardappelmeel Verkoopbureau’ (A.V.B.). De coöperatie werd opgericht als samenwerkingsverband tussen vele toenmalige coöperatieve aardappelmeelfabrieken in de Veenkoloniën. Het doel was namens deze fabrieken het aardappelzetmeel op de markt te brengen en daarmee goede verkoopprijzen te bewerkstelligen. Avebe is een coöperatie van 2.300 akkerbouwers uit Nederland en Duitsland. De zetmeelaardappelen van deze leden worden jaarlijks verwerkt tot hoogwaardige ingrediënten op basis van aardappelzetmeel en -eiwit, die toegevoegde waarde bieden in voeding, maar ook in industriële toepassingen. Avebe werkt voortdurend aan de ontwikkeling van nieuwe mogelijkheden en toepassingen op basis van zetmeelaardappelen en richt zich op duurzame continuïteit. Het bedrijf heeft 1.300 medewerkers en productielocaties in Nederland, Duitsland en Zweden en verkoopkantoren in de Verenigde Staten, Europa en Azië. Het hoofdkantoor staat in Veendam.
Avebe ontvangt predicaat Koninklijk