Gemeentemedaille voor Jazzmuzikant Rein de Graaff

Op zondag 10 maart 2019 heeft loco burgemeester Annelies Kleve een gemeentemedaille uitgereikt aan jazzmuzikant Rein de Graaff. De heer De Graaff is door zijn succesvolle, vooral internationale, carrière in de jazz een ambassadeur geweest voor Veendam. Het college van burgemeester en wethouders heeft daarom besloten hem een gemeentemedaille toe te kennen.

Rein de Graaff

Rein de Graaff is de bekendste noordelijke jazzpianist. Hij speelt moderne jazz en mainstream jazz. Hij speelt met de wereldtop en nam meer dan 40 albums op. In 1980 heeft hij de Boy Edgar Award ontvangen en in 1986 de Bird Award op het North Sea Jazz Festival.  Nationaal en internationaal werd hij bekend met het kwartet met saxofonist Dick Vennik. In de jaren '80 is De Graaff zelf korte tournees gaan organiseren. Hij haalde daarmee Amerikaanse grootheden naar Nederland. Om te beginnen naar Veendam, waar de muzikanten gewoon bij hem thuis logeerden. Momenteel is hij bezig met zijn afscheidstournee.

Gemeentemedaille

Het college van burgemeester en wethouders kan een gemeentemedaille toekennen aan (rechts)personen die door uitzonderlijke prestaties zich meer dan gewoon verdienstelijk hebben getoond of die zich gedurende lange tijd ten opzichte van de Veendammer gemeenschap grote verdiensten hebben verworven.

Rein de Graaff