Een veilig Veendam: dat doen we samen!

Een veilig Veendam, daar werken we met elkaar aan! Samen met u willen we de gemeente nóg veiliger maken en houden. Hier kunt u meer lezen over veiligheidsonderwerpen die u in uw dagelijks leven tegen kunt komen. Maar vooral ook wat u moet doen om onveilige situaties te voorkomen. Zijn er bijvoorbeeld rookmelders in uw huis geïnstalleerd? En zitten er batterijen in? Of heeft u de batterijen er misschien uitgehaald, toen ze die ene nacht afgingen omdat ze bijna leeg waren? Misschien denkt u wel dat het u nooit zal overkomen, maar de brandweer moet toch regelmatig uitrukken voor een woningbrand. Rookmelders zijn dan, vooral ’s nachts, essentieel om op tijd het huis te kunnen verlaten.

Tips

In tijden van corona zijn criminelen gehaaider dan ooit. Denk aan oplichting via Whatsapp, niet-geleverde mondkapjes en betaalverzoeken van een zogenaamde bekende. Hoe herken je een (cyber)crimineel? En hoe voorkom je dat je slachtoffer wordt? Weet u bijvoorbeeld wat de risico’s zijn van een hennepkwekerij, en welke signalen kunnen duiden op een hennepkwekerij? Hennepkwekerijen komen vaak middenin een woonwijk voor. Zonder het door te hebben, kan onder onze ogen, ondermijnende criminaliteit zich afspelen. Ook in Veendam. Ondermijning is een vorm van criminaliteit die onze samenleving verstoort en ondergraaft. Denk hierbij naast drugsproductie en drugshandel ook aan zorgfraude, witwassen, vastgoedfraude, mensenhandel en arbeidsuitbuiting. Samen met politie, justitie en andere veiligheidspartners bestrijden we ondermijning. U kunt ons hierbij helpen. Hoe? Door niet weg te kijken, maar te melden!

Jongeren

Het belangrijk oog te hebben voor de jongere inwoners van onze gemeente. Het vooruitzicht van een beetje extra zakgeld om toch die nieuwe telefoon te kunnen kopen, kan er voor zorgen dat ze snel worden meegezogen in criminele zaken. Ze worden ingezet als koerier of als geldezel. Ook al denken ze dat het eenmalig is, vaak blijft het daar niet bij. Wij zien dat jongeren daarna gechanteerd, onder druk gezet of bedreigd worden om toch meer te gaan doen. Dit zie je ook met online challeges zoals BlueWhale. Het is belangrijk dat jongeren weten wat de gevolgen kunnen zijn en hoe ze in dergelijke situaties moeten handelen. 

Een veilig Veendam, dat doen we samen! 

Logo Week van de Veiligheid