Lachgas

De laatste tijd is het gebruik van lachgas steeds populairder geworden. Lachgas is geen echte drug, maar het kan wel gevaarlijk zijn.

Lachgas wordt onder andere als narcosemiddel in ziekenhuizen gebruikt. Lachgas wordt steeds vaker recreatief gebruikt en wordt dan vaak via een ballon ingeademd. Het inademen van lachgas veroorzaakt een korte en sterkte roes. Iemand kan soms lacherig worden, vandaar de naam lachgas. Het lachgas is in de meeste gevallen afkomstig uit de zilverkleurige gaspatronen die bedoeld zijn voor slagroom-spuitbussen. Het lachgas wordt vanuit de gaspatronen overgebracht in ballonnetjes en uitgedeeld of verhandeld tijdens evenementen en dergelijke met als doel daarmee een roes op te wekken. 

Gevolgen

Het inademen van lachgas geeft een korte roes die ongeveer 1 tot 5 minuten duurt. Het gevoel kan lijken op dronken zijn. De gebruiker wordt licht in zijn hoofd, voelt minder pijn en de spieren ontspannen. Beeld en geluid kunnen anders binnenkomen. De gebruiker kan zelfs dingen zien of horen die er helemaal niet zijn. Dat noemen we hallucinaties. Als je lang in een ballon blijft ademen kun je last van zuurstoftekort krijgen. Hierdoor kun je hoofdpijn krijgen en misselijk en duizelig worden. Je kan ook buiten bewustzijn raken. Lachgas kan geestelijk verslavend zijn. Je wilt dan telkens weer lachgas gebruiken. Als iemand heel veel of heel regelmatig lachgas gebruikt kan dit zenuwschade veroorzaken. Er zijn gevallen bekend van mensen die hierdoor niet meer kunnen lopen. Dit komt doordat lachgas kan zorgen voor een vitamine B12-tekort.

Verkoop verboden in de gemeente Veendam

Zowel de verkoop als het gebruik van lachgas is landelijk niet verboden. Steeds meer gemeenten kiezen voor een lokaal verbod in de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV). Zo ook de gemeente Veendam. Aanleiding hiervoor was de toenemende overlast van lachgas op straat en de signalen over gezondheidsincidenten bij gebruik. De politie en de BOA’s in de gemeente Veendam kunnen handhavend optreden.