Voorkom dat je een geldezel wordt!

Criminelen ontvangen het geld van hun slachtoffers liefst niet op hun eigen bankrekening. Daarmee zouden ze wel heel makkelijk opgespoord kunnen worden. Ze zijn dan ook doorlopend op zoek naar bankrekeningen die ze wél veilig kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld die van jou!

Een geldezel, money mule of katvanger, zijn allemaal termen voor mensen die door criminelen geronseld worden om hun betaalpas en pincode af te staan.

Advies

Het is heel belangrijk dat je geen geldezel wordt. Als geldezel maak je je schuldig aan witwassen van geld en daarnaast moet je al het gestolen geld terugbetalen. De criminelen zijn vervolgens spoorloos, zij kunnen over het weggesluisde geld beschikken zonder dat iemand weet dat zij erachter zitten. In plaats van de term geldezel wordt er ook wel eens over pinpasfraude gesproken. Tips:

  • Geef nooit je bankpas en pincode aan iemand anders. Ook niet in ruil voor een beloofd geldbedrag. 
  • Bewaar je pincode niet op papier, maar leer deze goed uit je hoofd en vertel hem aan niemand anders
  • Als je bankpas is kwijtgeraakt of gestolen, bel dan direct naar je bank om hem te laten blokkeren.

Gevolgen

Veel geldezels zijn zich er niet van bewust dat ze hebben ze meegewerkt aan criminele opzet. De kans dat zij gepakt worden, is echter 100 procent. Als de politie onderzoek doet naar de crimineel, volgen ze de spoor van het geld volgen en komen bij de geldezel uit. Banken willen geen criminaliteit faciliteren en hebben daarom programma’s draaien die kijken naar ongebruikelijk financieel handelen van hun klanten. Dat een tiener die normaal alleen het geld van een bijbaantje op zijn rekening krijgt opeens een paar duizend euro ontvangt, wordt meteen gesignaleerd. Zeker als dat geld vervolgens direct cash wordt opgenomen. Wanneer iemand wordt betrapt op crimineel handelen via zijn/haar bankrekening, neemt de bank direct maatregelen. De bankrekening wordt geblokkeerd en je kan geen nieuwe meer openen. En omdat dit centraal geregistreerd wordt, geldt dat ook voor alle andere banken. Bovendien loop je het risico aansprakelijk te worden gesteld voor het verdwenen geld. Door op een slimme manier gebruik te maken van geldezels of katvangers, zorgen fraudeurs ervoor dat het financiële spoor onderweg ergens ophoudt. Het geld verdwijnt daarmee definitief uit beeld en de crimineel is niet te traceren.

Meer weten? Op de site van de Fraudehelpdesk vind je meer informatie.