Voorkom een babbeltruc

Het gebeurt regelmatig dat dieven met een smoesje aanbellen en zo een huis weten binnen te komen. Soms vragen ze u om een glaasje water of om pen en papier. Vervolgens glipt een handlanger uw huis binnen, terwijl u hiermee bezig bent.

Ook doen dieven zich wel eens voor als meteropnemer of reparateur. De dieven kunnen mannen, vrouwen of kinderen zijn. Vaak zijn oudere mensen slachtoffer van deze praktijken. Bij een babbeltruc gebruikt een dader een smoes of leugen om zich uw woning in te praten met als doel een diefstal te plegen. 

Met deze tips vergroot u uw veiligheid en bent u alerter op personen met kwade bedoelingen: 

Doe niet open zonder eerst te kijken wie er voor de deur staat 

Kijk door het raam, de deurspion of camera. Gebruik indien aanwezig de intercom. Vraag wie de persoon is en wat deze komt doen. 

Laat een collectant buiten wachten 

Doe de deur even dicht terwijl u geld gaat halen. Dat is niet onbeleefd, wel veilig. Of leg wat kleingeld in de hal klaar, zodat u niet hoeft weg te lopen bij de voordeur. 

Laat onaangekondigd bezoek niet binnen 

Medewerkers van een bank, een verzekeringsmaatschappij en zelfs de thuiszorg komen nooit onaangekondigd bij u aan de deur. Zij maken altijd vooraf een afspraak! Vraag aan onbekenden aan de deur om op een ander tijdstip terug te komen. Zorg dat er dan een of meer bekenden aanwezig zijn, als u zich daar prettiger bij voelt. 

Wees bedacht op smoezen 

Oplichters zien er vaak betrouwbaar uit. Maar vertrouw niet iedereen! Laat ook onbekenden ‘in nood’ nooit binnen, maar bel zelf 112. 

Doe alleen open voor eigen bezoek 

Woont u in een gebouw met een centrale toegang? Doe dan alleen open voor uw eigen bezoek. 

Gebruik een kierstandhouder 

Doe, voordat u voor een vreemde de deur opent, een kierstandhouder (stevige variant van een deurkettinkje) op de deur, zodat niemand de deur kan openen en u naar binnen kan duwen. Gebruik de kierstandhouder niet als extra slot! Hulpdiensten moeten naar binnen kunnen in geval van nood.

Meer weten? Ga naar https://www.maakhetzeniettemakkelijk.nl/senioren-en-veiligheid