Vaarrecreatie

U kunt Veendam op meerdere manieren binnen varen. Bijvoorbeeld vanaf het A.G. Wildervanckkanaal. Vanaf 2009 is een nieuwe vaarverbinding geopend. Deze verbinding heet 'Van Turfvaart naar Toervaart' en verbindt het Zuidlaardermeer met Oost-Groningen. U kunt met de boot vanaf het Zuidlaardermeer direct naar het Langebosschemeer in Wildervank varen.

Vaarseizoen 

Veendam kent vier sluizen, twee jachthavens en heeft 32 bruggen. Het vaarseizoen loopt van mei tot en met september.  De bruggen kunnen in het vaarseizoen geopend worden van maandag tot en met zondag ( van 8.00 - 12.00 uur en 13.00 - 17.00 uur). De doorvaart is gratis. Buiten het vaarseizoen gebeurt de bediening tijdens werkdagen op aanvraag. Aanvragen kunnen 3 dagen van te voren tijdens kantooruren worden ingediend bij de brugwachter, t. 06 - 22413827. Dit is onder voorbehoud om doorvaarten te combineren.

Als u Veendam binnenvaart, geeft de brugwachter u verdere instructies. U kunt in Veendam aanleggen in de passantenhaven aan de Molenstreek (op loopafstand van het winkelcentrum) en in Wildervank in de jachthaven Schipperskwartier. Meer informatie over varen in de provincie Groningen vindt u op de website van toerisme Groningen.

Varen op het zeilmeer in Langebosch

Op het zeilmeer in Langebosch is het varen met gemotoriseerde boten toegestaan. Hierbij mag met een maximale snelheid van 6 km/u gevaren worden, dit om de veiligheid en de rust op het meer te handhaven en beschadiging van de oevers te voorkomen.