Mijnbouw

De gemeente Veendam ligt in een gebied waar verschillende mijnbouwactiviteiten plaats vinden. Behalve aardgaswinning uit verschillende gasvelden is er ook sprake van verschillende vormen van zoutwinning en de opslag van gas.

 • Gaswinning

  In gemeente Veendam hebben we te maken met verschillende vormen van mijnbouw, waaronder gaswinning uit verschillende gasvelden. Veendam ligt tegen het Groningenveld aan en het zuidelijke deel van de gemeente ligt boven een deel van het Annerveense gasveld.

 • Zoutwinning

  Onder Veendam zijn dikke zoutlagen van soms wel honderden meters dik te vinden. Deze zoutlagen zijn ontstaan doordat miljoenen jaren geleden het water uit binnenzeeën is verdampt, waarna het zout achterbleef. In Veendam wint Nedmag magnesiumzout.

 • Gasopslag

  Bij Zuidwending wordt aardgas opgeslagen in ondergrondse zoutlagen. EnergyStock B.V. heeft hier vijf zoutcavernes en een bovengrondse installatie in gebruik. Het aardgas in de cavernes wordt voornamelijk gebruikt om het verschil tussen de vraag naar en het aanbod van aardgas op te vangen. Bij het realiseren van de cavernes werkt EnergyStock B.V. nauw samen met Nouryon (voorheen AkzoNobel).

 • Meldpunt mijnbouwschade

  De gemeente Veendam ligt in een gebied waar verschillende mijnbouwactiviteiten plaats vinden. Behalve aardgaswinning uit verschillende gasvelden is er ook sprake van zoutwinning in Borgercompagnie en Ommelanderwijk.