Identiteitskaart

Een identiteitskaart is zowel een identiteitsbewijs als een reisdocument voor de meeste Europese landen. U kunt een identiteitskaart aanvragen en ophalen op het gemeentehuis. De identiteitskaart ligt na zes werkdagen voor u klaar.

Voor het aanvragen van een identiteitskaart moet u een afspraak maken.

Direct een afspraak maken

Bij de aanvraag en het afhalen van een identiteitskaart moet u persoonlijk aanwezig zijn. Dit geldt ook voor kinderen en baby’s waar u het document voor aanvraagt.

Meenemen

  • Al uw Nederlandse en buitenlandse reisdocumenten. Ook als de reisdocumenten verlopen of beschadigd zijn.
  • 1 kleurenpasfoto die voldoet aan de regels. De foto is niet meer dan 6 maanden oud.
  • Voldoende geld.

Extra meenemen voor kinderen tot 12 jaar

  • Geldig rijbewijs, paspoort of ID-kaart van beide ouders/gezagsdragers.
  • Toestemmingsverklaring ondertekend door beide ouders/gezagsdragers. Let op: Handtekeningen moeten hetzelfde zijn als op de getoonde identiteitsbewijzen.
  • In elk geval dient één van de ouders/gezaghouders aanwezig te zijn bij de aanvraag. Deze ouder kan ter plekke toestemming geven en moet zich kunnen legitimeren met een geldig identiteitsbewijs.
  • Het kind moet altijd zelf aanwezig zijn bij de aanvraag en bij het afhalen.

Kosten

  • Identiteitskaart vanaf 18 jaar en ouder € 64,00 (10 jaar geldig)
  • Identiteitskaart tot 18 jaar € 32,90 (5 jaar geldig)
  • Voor een spoedprocedure identiteitskaart betaalt u € 50,90 extra. Dit bedrag komt bovenop de kosten voor een normale aanvraag

Kosten dienen bij de aanvraag worden voldaan.

(prijzen 2021)

Huisbezoek aanvragen

Kunt u door uw gezondheid niet persoonlijk langskomen om een ID kaart aan te vragen? Dan kunt u een huisbezoek aanvragen.

Afhalen binnen 3 maanden

Als u uw aangevraagde paspoort niet afhaalt binnen 3 maanden, dan vervalt het document van rechtswege. U hebt dan geen recht op teruggave van de door u betaalde leges.

Spoedprocedure

U kunt voor het aanvragen van een paspoort een beroep doen op de spoedprocedure. Als u de aanvraag voor 14.00 uur heeft gedaan, kunt u uw paspoort in principe de eerstvolgende werkdag na 10.00 uur persoonlijk afhalen op het gemeentehuis.

Verlies of diefstal

Als uw Nederlandse rijbewijs, paspoort of identiteitskaart verloren of gestolen is, kunt u dit melden bij uw eigen gemeente. U vult bij de gemeente een formulier in, waarin u uitlegt op welke wijze u het oude document bent kwijtgeraakt. Nadat uw identiteit is vastgesteld, kunt u direct een nieuw document aanvragen en betalen. Neem daarvoor uw eventuele andere identiteitsdocumenten (Nederlands rijbewijs, paspoort of identiteitskaart) mee.

Meer informatie