Gehandicaptenparkeerkaart

Bent u gehandicapt en kunt u slecht lopen? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor een gehandicaptenparkeerkaart. Met deze kaart kunt u parkeren op een gehandicaptenparkeerplaats. De kaart is persoonsgebonden.

Aanvraag

Wilt u een gehandicaptenparkeerkaart aanvragen? Dat kan via het online aanvraagformulier. Ook kunt u hiervoor een afspraak maken met de gemeente. Uw voordeel: u wordt op de afgesproken tijd geholpen en hoeft dus niet (lang) te wachten.

Online aanvragen

Lees de privacyverklaring voordat u uw persoonsgegevens invult.

Corona

In verband met het Coronavirus willen wij het aantal bezoekers aan het gemeentehuis beperken. Daarom verzoeken wij u om een gehandicaptenparkeerkaart digitaal aan te vragen. Lukt het u niet om digitaal uw aanvraag in te dienen? Neem dan telefonisch contact op met de gemeente voor een afspraak.

U moet een aanvraagformulier invullen en bij de gemeente inleveren. De aanvraag wordt door het bedrijf Ausems en Kerkvliet in behandeling genomen en deze stuurt de aanvraag met beslissing terug naar de gemeente.

Van de beslissing wordt u schriftelijk in kennis gesteld. Indien het een positief beslissing is, kunt u bij de gemeenten langs komen met twee (gelijke en recente) pasfoto's om uw kaart op te halen.

Kosten

  • Gehandicaptenparkeerkaart € 70,05
  • Kosten keuring  € 86,25

De kosten moeten worden voldaan tijdens de aanvraag.

(prijzen 2021)

Soorten

Er zijn drie soorten gehandicaptenparkeerkaarten:

  • Bestuurderskaart: Bent u gehandicapt en bestuurt u zelf de auto, dan kunt u een verzoek indienen voor de afgifte van een bestuurderskaart. Met deze kaart kunt u een auto op een algemene gehandicaptenparkeerplaats parkeren. De parkeerkaart is niet kenteken gebonden, de bestuurder kan dus met elk voertuig gebruik maken van de kaart.
  • Passagierskaart: Als u door uw handicap afhankelijk bent van vervoer van anderen, dan kunt u een passagierskaart aanvragen. Met deze kaart kunt u op algemene gehandicaptenparkeerplaatsen parkeren. Deze kaart is persoonsgebonden.
  • Instellingskaart: De kaart voor instellingen is bestemd voor het vervoer van de bewoners. Deze instellingen kunnen voor collectief vervoer van de bewoners een gehandicaptenkaart aanvragen. Met deze instellingenkaart is het niet meer noodzakelijk om voor iedere bewoner afzonderlijk een kaart aan te vragen.