Bomen kappen

Indien u een boom, meerdere bomen of houtopstanden wilt kappen, vellen of snoeien is daar vaak vooraf een omgevingsvergunning voor nodig.

U vraagt de Omgevingsvergunning aan bij de gemeente. Dit kunt u online regelen via het Omgevingsloket.

Online omgevingsvergunning aanvragen

Afspraak maken

Heeft u geen DigiD, of wilt u dit liever persoonlijk regelen op het gemeentehuis, dan moet u hiervoor een afspraak maken. Uw voordeel: u wordt op de afgesproken tijd geholpen en hoeft dus niet (lang) te wachten.

Direct een afspraak maken

Groene kaart

De groene kaart is een plattegrond van de gemeente Veendam waarop punten en vlakken staan. De punten stellen beschermde bomen voor, de vlakken zijn gebieden met zowel beschermde als niet beschermde bomen. De punten en vlakken worden omschreven in een register. Wanneer u een boom wilt kappen, dient u eerst op de tekening te kijken of deze boom hierop vermeld staat. Er zijn dan 2 mogelijkheden:

1.Staat de boom op de tekening of in een vlak, dan dient er een ontheffing voor de bomenkap aangevraagd te worden bij de gemeente.

2.Staat de boom niet op de tekening en/of staat de boom buiten het vlak, dan mag de boom zonder ontheffing gekapt worden.

Er is geen sprake meer van een algemeen kapverbod. Waar niets op de kaart is vastgelegd, geldt dat u als eigenaar van een boom zonder een ontheffing de boom mag kappen.