Oudejaarsvuren

Een vuurtje op straat op oudejaarsavond? Het lijkt misschien gezellig, maar de gevolgen zijn groter dan u denkt. Daarom zijn oudejaarsvuren niet toegestaan zonder toestemming van de gemeente.

Schade

Het verbod is er niet voor niets: een oudejaarsvuur veroorzaakt veel schade aan bijvoorbeeld asfalt, bomen of beplanting. Deze schade moet hersteld worden en die rekening betalen we uiteindelijk met elkaar. Een oudejaarsvuur kan bovendien gevaarlijk zijn voor omstanders of omliggende panden. De rook kan voor veel overlast zorgen. 

Vervoer en opslag brandbaar materiaal

De gemeente is voornemens de APV aan te passen zodat het verboden is om van 31 december 12.00 uur tot 1 januari 12.00 uur brandbaar materiaal te vervoeren of bij zich te dragen. Hieronder vallen onder andere bankstellen, fauteuils, stoelen en overige huisraad, houten kratten, pallets, kisten, kerstbomen en autobanden. Doet u dit wel? Dan is de politie of de gemeentelijke toezichthouder bevoegd om deze materialen en het vervoermiddel in beslag te nemen. 

Op het moment dat de politie en/of de gemeente constateren dat ergens materiaal wordt verzameld voor een oudejaarsvuur, wordt actie ondernomen en wordt het materiaal zo snel mogelijk afgevoerd.

Toch vuur?

Wilt u tijdens oud & nieuw toch een oudejaarsvuur? In de APV is er een mogelijkheid tot een ontheffing, onder een aantal voorwaarden.

Meer informatie? Neem contact op met de gemeente. Een aanvraag voor een ontheffing moet uiterlijk 1 december 2019 bij de gemeente worden ingediend.