Vuurwerk

Vuurwerk hoort bij de traditie van oud en nieuw. Om overlast van vuurwerk te beperken mag u vuurwerk alleen kopen en afsteken op vastgestelde tijden. Het vuurwerk van vuurwerkwinkels met een verkoopvergunning kunt u veilig gebruiken, omdat het voldoet aan de wettelijke eisen.

Afsteken

Tijdens de jaarwisseling is het toegestaan om op 31 december vanaf 18.00 uur tot nieuwjaarsdag 02.00 uur goedgekeurd consumentenvuurwerk af te steken. Buiten deze tijden om is het afsteken van vuurwerk verboden. Ook geldt dat vuurwerk nooit mag worden afgestoken waar het gevaar, schade of overlast kan opleveren. 

Vuurwerkbril

Bescherm je ogen en draag een vuurwerkbril! Niet alleen bij het afsteken van vuurwerk, maar ook wanneer je ernaar kijkt. Vuurwerkbrillen voor kinderen en volwassenen zijn op veel plekken voor een klein bedrag verkrijgbaar. 

Zwaar vuurwerk is explosief

Zwaar vuurwerk is explosief, levensgevaarlijk en niet voor niets illegaal. Als dit vuurwerk is opgeslagen in een woning, garagebox of schuur loopt de omgeving gevaar. Het vuurwerk kan te vroeg afgaan en is vaak veel krachtiger dan men denkt. De meeste vuurwerkverwondingen komen door illegaal vuurwerk. En niet alleen degene die het vuurwerk afsteekt, raakt gewond. Zwaar vuurwerk wordt ook vaak gebruikt voor vernielingen. De gemeente wil de schade als gevolg van vuurwerk terugdringen. Wie schade veroorzaakt door afsteken van vuurwerk heeft kans op een sanctie.

Melden

Wordt er vuurwerk bij u in de buurt afgestoken, terwijl dat nog niet is toegestaan? Of vermoedt u dat iemand in het bezit is van zwaar en illegaal vuurwerk? Ziet u dat iemand schade veroorzaakt door het afsteken van vuurwerk? Bel dan de politie (0900-8844). Dit kan ook anoniem via Meld Misdaad Anoniem (0800-7000). Is er sprake van een heterdaadsituatie? Bel dan 112!

Ruim je vuurwerkafval op!

Het opruimen van vuurwerkafval is erg belangrijk. Uit onderzoek is gebleken dat één op de vijf ongelukken op Nieuwjaarsdag gebeurt. Kinderen gaan op zoek naar vuurwerk dat het eerder niet deed en steken dat opnieuw aan, met alle gevolgen van dien. Ruim het vuurwerkafval daarom zoveel mogelijk gelijk op. 

Tips!

  • Maak vuurwerkafval eerst nat voor het opruimen. 
  • Nat vuurwerkafval kan gewoon in uw grijze container. 
  • Steek oud of beschadigd vuurwerk nooit opnieuw af. 
  • Als het goed is, krijgt u van de verkoper van het vuurwerk een speciale (vuilnis)zak mee om het vuurwerkafval in te doen.

Dus: na het knallen, opruimen met z'n allen! Dat is schoon en wel zo veilig…

Wensballonnen

Pas op met wensballonnen. Je mag wensballonnen oplaten, maar de brandweer raadt het gebruik ervan af. Wensballonnen veroorzaken namelijk makkelijk brand. Door onder andere wind kunnen ze snel op ongewenste plaatsen terecht komen.