De eikenprocessierups

Wat doen we in de gemeente Veendam tegen de eikenprocessierups?

Markering van bomen

Zit de eikenprocessierups in een boom? Dan markeren wij die boom met een rood-wit lint, of hangt er een bordje bij. Let op! Ook in bomen zonder rood-wit lint kunnen eikenprocessierupsen zitten.

Gespecialiseerde bestrijding

Grote nesten in bomen op gemeentegrond worden door gespecialiseerde bedrijven verwijderd en verbrand. Met een speciale machine worden de rupsen opgezogen. Dit doen we op plaatsen in de openbare ruimte waar veel mensen komen of waar een grote kans is dat de brandharen op mensen komen.

Een nest thuis?

Heeft u een nest in uw eigen boom? Dan bent u zelf verantwoordelijk voor het verwijderen. Zoek een gespecialiseerd bedrijf om het veilig weg te laten halen. Wij raden het af om zelf het nest te verwijderen.

Natuurlijke bestrijding

Mezen zijn een natuurlijk bestrijdingsmiddel tegen eikenprocessierupsen. Om mezen aan te trekken zijn mezenkasten opgehangen. Ook vleermuizen zijn natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. Zij eten de vlinders, waardoor er minder eitjes en dus rupsen komen. U kunt dus ook vleermuizenkasten ophangen. Door meer variatie in bloemen, struiken en bomen komen er meer natuurlijke vijanden, zoals de koolmees en de sluipwesp. Een goede biodiversiteit is ook bij de bestrijding van de eikenprocessierups van belang. 

 

eikenprocessierups

De eikenprocessierups

De eikenprocessierups is de rups van de processievlinder. Zij legt haar eitjes in het najaar op de eikenbomen. In het voorjaar komen de eitjes uit. De rupsen bewegen zich in een rijtje over de eik. De brandhaartjes van de eikenprocessierups kunnen gezondheidsklachten geven zoals jeuk en irritatie. 

Wat kunt u zelf doen?

  • Zorg dat u zoveel mogelijk uit de buurt blijft van eikenbomen.
  • Bedek in een gebied met veel eikenbomen uw armen, benen en nek.
  • Laat kinderen niet onder eikenbomen spelen.
  • Voorkom brandharen in uw kleding door uw was binnen op te hangen.
  • Houd uw hond aangelijnd en voorkom dat uw huisdier in deze periode in de buurt komt van eikenbomen. Ook zij kunnen klachten krijgen.

Toch jeuk of irritatie?

Heeft u klachten door de eikenprocessierups?

Probeer de haartjes van de huid te krijgen met plakband. Spoel daarna de huid en smeer in met kalmerende crème. 

Ernstige klachten?

Neem contact op met uw huisarts!

Meer weten? Neem een kijkje op: www.veendam.nl/eikenprocessierups