Europese vestiging SHINE Medical naar Veendam

Het Amerikaanse bedrijf SHINE komt met haar Europese vestiging naar de gemeente Veendam. Dit is in een gezamenlijke persconferentie door SHINE, gemeente Veendam en provincie Groningen en NOM bekendgemaakt. SHINE maakt medische isotopen, basisstoffen die nodig zijn in onderzoek naar onder andere kanker en de behandeling ervan. Door een revolutionaire techniek maakt SHINE isotopen waardoor geen kernreactor meer nodig is. Het productieproces verloopt hierdoor veiliger, schoner en betrouwbaarder.

Werkgelegenheid

De Europese vestiging van SHINE wordt vanaf 2023 gebouwd in de gemeente Veendam. Veendam kwam als beste uit de bus nadat meer dan 50 mogelijke vestigingslocaties in verschillende Europese landen werden bekeken. De komst van SHINE levert directe werkgelegenheid op voor circa 200 mensen. Dit betreft alle opleidingsniveaus (mbo/hbo/universiteit). Tijdens de bouw van de fabriek, die enkele honderden miljoenen euro’s gaat kosten, is er veel extra tijdelijke werkgelegenheid. Daarbij wordt gebruikt gemaakt van lokale partijen. De fabriek wordt tussen 2023 en 2025 gebouwd.

Locatiekeuze

SHINE gaat zich vestigen naast bedrijventerrein Dallen II bij Wildervank. Bij de keuze voor de gemeente Veendam speelde de infrastructuur een rol. Voor de aan- en afvoer van de SHINE-producten is een goed wegennetwerk nodig; iets wat Veendam biedt richting zowel Groningen/Randstad als Duitsland en de rest van Europa. Ook heeft Veendam een goede verbinding met een vliegveld in de buurt, Groningen Airport Eelde. Verder heeft Veendam een centrumfunctie in de regio waardoor het een goede schaalgrootte heeft qua voorzieningen. Dit geldt zowel voor de beschikbaarheid van arbeidskrachten als van toeleveranciers. De mentaliteit van de regio was ook een belangrijk aspect. Vice-President SHINE Europe, Harrie Buurlage: “Veendam is vergelijkbaar met het Amerikaanse Janesville en Groningen als provincie met de staat Wisconsin. Deze Amerikaanse regio kent net als Groningen ook een nuchtere doenersmentaliteit met de nodige ambitie. Ook de inzet van zowel de provincie Groningen als gemeente Veendam heeft bijgedragen aan de keuze voor Veendam. Door hun open houding hebben we ons van het begin af aan welkom gevoeld. Natuurlijk speelt ook mee dat ik in Groningen geboren en getogen ben. Ik ken de regio en de mentaliteit hier. We zijn dan ook erg trots dat we onze fabriek mogen vestigen in Veendam.”

Trots

Wethouder Henk Jan Schmaal is blij met de keuze van SHINE voor Veendam: “SHINE is een innovatief bedrijf dat een belangrijke bijdrage levert aan de gezondheidszorg over de hele wereld, op een schone en veilige manier. Ik ben trots dat SHINE hun Europese vestiging in de gemeente Veendam gaat realiseren. Het is een nuchter, maar ambitieus bedrijf dat goed past bij de mentaliteit van Veendam en de provincie Groningen. De werkgelegenheid die SHINE meebrengt is belangrijk voor de hele regio.”

Meer weten?

Voor meer informatie over SHINE en de toekomstige vestiging in de gemeente Veendam kijk op www.shinefusion.com/regio-veendam/