Gemeente Veendam sluit aan bij Meld Misdaad Anoniem

De gemeente Veendam gaat samenwerken met Meld Misdaad Anoniem. Burgemeester Sipke Swierstra en Karin Krijnen van Meld Misdaad Anoniem hebben daarvoor op woensdag 7 juli 2021 een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. De gemeente ontvangt daardoor relevante signalen over criminaliteit en fraude in de gemeente. In Nederland zijn al ongeveer 200 gemeenten aangesloten bij Meld Misdaad Anoniem. Veendam is de eerste aangesloten gemeente in de provincie Groningen.

Aanpak ondermijnende criminaliteit

Door de samenwerking met Meld Misdaad Anoniem wordt de informatiepositie van de gemeente vergroot. Ook wordt de integrale aanpak van ondermijnende criminaliteit versterkt. Burgemeester Sipke Swierstra: “De aanpak van ondermijnende criminaliteit is een gedeelde verantwoordelijkheid. Het is belangrijk dat we deze vorm van criminaliteit opsporen en aanpakken. Dat kunnen de politie en gemeente niet alleen. We hebben daarbij de ogen en oren van onze inwoners hard nodig. Meld Misdaad Anoniem is hierbij een belangrijke partner. Het zorgt ervoor dat de melder buiten beeld blijft, maar de anonieme informatie wel bij de politie en andere instanties terechtkomt.”

Meld Misdaad Anoniem

Meld Misdaad Anoniem, kortweg M., is een onafhankelijke organisatie en geen onderdeel van de politie. Bij M. wordt gemeld over bijvoorbeeld hennepteelt, drugslabs, illegale prostitutie, fraude en onverklaarbaar vermogen. De anonimiteit van de melder staat hierbij altijd centraal. Karin Krijnen: “Het is altijd het beste om rechtstreeks naar de politie te stappen als je informatie hebt over criminele activiteiten, maar in de praktijk blijkt dat niet altijd makkelijk. Er zijn veel redenen voor mensen om niet te melden. Bijvoorbeeld uit angst voor wraak, of omdat je de dader kent, maar de dader jou ook? Daarnaast kan het ook zijn dat mensen de gevolgen van melden niet kunnen overzien. Voor die gevallen is Meld Misdaad Anoniem een vangnet. Wij zorgen ervoor dat de informatie bij de opsporing terechtkomt, maar de melder buiten beeld blijft.”

Bereikbaarheid

M. is zeven dagen per week bereikbaar via 0800-7000. Op maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 22.00 uur en in weekenden en op feestdagen van 9.00 tot 17.00 uur. Melden kan ook 24/7 via een beveiligde omgeving op meldmisdaadanoniem.nl/melden

Burgemeester Sipke Swierstra en Karin Krijnen van Meld Misdaad Anoniem tekenen een samenwerkingsovereenkomst.