Voorwaarts ontvangt Koninklijke Erepenning

Op dinsdag 15 juni 2021 heeft Muziekvereniging Voorwaarts een Koninklijke Erepenning ontvangen. Burgemeester Sipke Swierstra heeft bij een repetitie van de vereniging de Koninklijke Erepenning overhandigd.

Voorwaarts

Muziekvereniging Voorwaarts Veendam is op dinsdag 21 september 1920 ontstaan uit een verlangen van de bond van Fabrieksarbeiders Veendam om een muziekvereniging op te richten. Tijdens een vergadering bij hotel Zwiers aan de Verlengde Kerkstraat in Veendam werd de fanfare ‘Arbeiders Muziekvereniging Voorwaarts’ opgericht. Voorwaarts heeft in zijn 100-jarig bestaan een belangrijke plaats ingenomen binnen de Veendammer gemeenschap. Naast de reguliere concerten speelt Voorwaarts een belangrijke rol bij publieke momenten. Denk daarbij aan de 4 mei herdenking, de avond4daagse en de sinterklaasintocht. Maar ook tijdens bijvoorbeeld Tocht om de Noord was Voorwaarts aanwezig om de lopers te motiveren door te gaan. Het orkest geeft jonge en oudere muzikanten de mogelijkheid zich te ontwikkelen,  maar ook de gelegenheid om gezamenlijk iets te doen binnen de gemeenschap. Voorwaarts zoekt ook nadrukkelijk de verbinding met andere (muzikale) partijen in de gemeente, zoals met de Winkler Prins Harmonie. Burgemeester Sipke Swierstra: “Waar veel andere verenigingen stoppen vanwege het gebrek aan leden en vrijwilligers, weet Voorwaarts nog steeds de juiste toon te spelen. Voorwaarts is, ondanks de tegenslagen in de honderd jaar dat zij bestaan, nog steeds een bloeiende vereniging.”

Koninklijke Erepenning

De Koninklijke Erepenning is een ereteken dat kan worden verleend aan verenigingen, stichtingen of instellingen. Het symboliseert het respect en de waardering die de Koning heeft voor bijzondere verdiensten van de ontvanger. De uitreiking van de Koninklijke Erepenning stond gepland voor het jubileumconcert in september 2020. Door de maatregelen rondom corona is dit concert uitgesteld.