Gedupeerde ouders van de kinderopvang toeslagaffaire kunnen hun private schulden indienen

Gedupeerde ouders/toeslagpartners van de kinderopvang toeslagaffaire waarvan de pauzeknop (moratorium) op 12 februari 2022 eindigt, hebben namelijk op 16 december 2021 een brief van de Belastingdienst ontvangen waarin zij daarover worden geïnformeerd.

In deze brief worden de ouders/toeslagpartners gevraagd om vanaf 5 januari 2022 hun openstaande private schulden en achterstallige betalingen in te dienen bij het online loket private schulden van SBN (Sociale Banken Nederland). Dit zijn schulden bij organisaties die geen overheid zijn. Dan kunt u denken aan schulden die u bij een postorderbedrijf als Bol.com heeft of een niet betaalde tandartsrekening of een huurachterstand bij een verhuurder.   
 
Waar kunt u uw private schulden indienen? 
 Klik HIER om vanaf 5 januari 2022 uw private schulden online in te dienen. Vindt u het lastig om uw private schulden online in te vullen? Dan is het vanaf 5 januari 2022 ook mogelijk om een private schuldenlijstformulier te downloaden via de website van SBN, zodat u de schuldenlijst per post kunt indienen.   

Het is erg belangrijk dat, zodra uw pauzeknop (moratorium) op 12 februari 2022 eindigt, u uw private schulden vóór die datum heeft ingediend bij SBN. Doet u dit namelijk niet op tijd, dan kan het gebeuren dat schuldeisers (opnieuw) uw openstaande schulden gaan invorderen. 
 
Wat kunt u als gedupeerde ouder doen? 
U kunt alvast beginnen met het verzamelen van alle documentatie van uw openstaande private schulden en achterstallige betalingen. Dan kunt u vanaf 5 januari 2022 uw private schuldenlijst zo spoedig mogelijk indienen. Documentatie die u bijvoorbeeld alvast kunt verzamelen zijn: facturen of factuurnummers, bonnetjes of aanmaningen.

Hulp nodig of meer weten? 
 U kunt ondersteuning krijgen bij: 
•    het verzamelen van uw private schulden;  
•    het invullen van een private schuldenlijstformulier; 
•    het indienen van uw private schulden in het online loket Private Schulden op de website van SBN. 
 
U kunt voor ondersteuning contact opnemen met het serviceteam van SBN.

U kunt de antwoorden op veel gestelde vragen over de private schulden aanpak ook nalezen op de website van de Belastingdienst/Toeslagen.