Leerlingen van de Westerschool ronden de ZwemChallenge af

De leerlingen van groep 4 van de Westerschool ronden de ZwemChallenge af. Eerder hebben de groepen 5 en 6 de ZwemChallenge met goed resultaat afgerond. De leerlingen ontvangen op woensdag 29 juni 2022 om 10.45 uur een medaille en hun zwemveiligheidscertificaat van wethouder Henk Jan Schmaal en de schooldirecteur van de Westerschool Han Rogier de Vrij. In september 2021 is de Westerschool gestart met een pilotproject genaamd ZwemChallenge, verzorgd door de zwemonderwijzers van Tropiqua als alternatief voor het reguliere schoolzwemprogramma.

Aanleiding opzet alternatief schoolzwemprogramma

De aanleiding van deze opzet is de ervaren tijdsbelasting in de groepen 5 en 6 die de reguliere schoolzwemles op de leerlingen legt gedurende een schooljaar. Na meerdere gesprekken tussen de directeur van de Westerschool en het management van het zwembad is er een mooie oplossing gevonden in de ZwemChallenge.

De ZwemChallenge

De Nationale ZwemChallenge (ontwikkeld door de Nationale Raad Zwemveiligheid) is een concept voor zwembaden, zwemscholen en zwemverenigingen om de zwemveiligheid van kinderen op een uitdagende manier te testen.

De Challenge bestaat uit twee delen: een SurvivalChallenge (gekleed) en een FunChallenge (in badkleding). Uitgangspunt is dat Tropiqua checkt op diverse onderdelen van het Nationaal Zwemdiploma C (= de Nationale Norm Zwemveiligheid). Kinderen krijgen na afloop een deelnamecertificaat waarin de zwemonderwijzers tips en trucs geven om de zwemveiligheid te vergroten. Speciaal voor kinderen die nog geen diploma hebben, is een deelnamecertificaat ontwikkeld. De kinderen zonder diploma worden actief begeleid naar zwemles of een vangnetgroep als dat nodig is, om zo snel als mogelijk hun diploma te halen.

Pilot ZwemChallenge Westerschool in Tropiqua

Voor de Westerschool is de pilot georganiseerd voor de groepen 4 tot en met 6 voor periodes van ongeveer 6 weken. Hierdoor wordt de tijdsinspanning verspreid over meerdere schooljaren, blijft de belangrijke signaleringswaarde tijdens het schoolzwemmen overeind en komen de kinderen jaarlijks in aanraking met zwemmen in Tropiqua. Dit werkt voor de zwemveiligheid zeer bevorderend! Daarnaast is het natuurlijk leuk om ieder jaar weer terug te komen in zwembad Tropiqua.