Particuliere initiatieven

Woonruimte aanbieden

Op de site van de Rijksoverheid vindt u de Handreiking Particuliere Opvang Oekraïners versie 2 (POO). In deze handreiking vinden particulieren informatie over hoe een opvangplek aan te bieden, waar ze op moeten letten en welke voorzieningen voor de vluchtelingen beschikbaar zijn, bijvoorbeeld op het gebied van gezondheidszorg en onderwijs. 

Heeft u een logeerplek? Meldt u zich dan aan als gastgezin bij Takecarebnb (Nederlands) of Sharemyhome (Engels).
Informatie over het laten logeren van vluchtelingen staat op de website van VluchtelingenWerk.

Hulp voor vluchtelingen

In Nederland zijn vele lokale en particuliere initiatieven om spullen te verzamelen, zowel om aan Oekraïense vluchtelingen in Nederland te geven, als om naar Oekraïne en/of buurlanden te brengen. Op nederlandvoorvluchtelingen.nl staat een overzicht van wat u kunt doen voor vluchtelingen uit Oekraïne. Via giro555.nl kunt u geld geven.
RefugeeHelp.nl is het online startpunt voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland en iedereen die zich voor hen wil inzetten. Het dynamische platform biedt informatie en bundelt initiatieven van de overheid, bedrijven, maatschappelijke organisaties en particulieren. Hier staan de wensen en behoeften van vluchtelingen voorop, komen vraag en aanbod samen en kan iedereen die zich wil inzetten voor vluchtelingen inspiratie opdoen en bijdragen. RefugeeHelp.nl is een platform voor en door vluchtelingen. Kijk op de pagina “Ja ik wil helpen” op RefugeeHelp.nl voor een overzicht van initiatieven.

Goederen en kleding voor vluchtelingen in buurlanden

Er zijn internationale organisaties die hulp in buurlanden van Oekraïne bieden, die aangeven nu geen behoefte te hebben aan kleding en spullen. Het is namelijk erg duur en logistiek complex om spullen te verzamelen, controleren en op te sturen. In plaats daarvan kiezen zij ervoor om goederen van goede kwaliteit lokaal in te kopen, om zo ook de lokale economie rond conflictgebieden te stimuleren. In Nederland zijn wel diverse lokale initiatieven om spullen te verzamelen en die naar Oekraïne en of buurlanden te brengen.