De heer Norder ontvangt Koninklijke onderscheiding

Op zaterdag 22 april 2023 is de heer Henk Norder (72) benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Berry Link reikte de Koninklijke Onderscheiding uit aan de heer Norder op de Toogdag in Brouwhotel Parkzicht in Veendam waar het 85-jarig jubileum van de vereniging Volkszang Veendam e.o werd gevierd. De heer Norder ontving de Koninklijke Onderscheiding voor zijn 50-jarig jubileum als dirigent van de vereniging Volkszang Veendam e.o.

Jarenlange inzet

De heer Henk Norder is sinds 1973 dirigent en lid van de vereniging Volkszang afdeling Veendam e.o (60 leden). Hij bereidt de zangavonden voor, is dirigent en draagt zorg voor de ledenadministratie. Door het enthousiasme van Henk Norder gaan de leden met veel plezier naar de zangavonden en sluiten steeds meer jongere dames aan bij de vereniging. Hij organiseert Toogdagen, een samenkomst van volkszangafdelingen uit het hele land. Tijdens deze dag worden gezamenlijk liederen gezongen, van oude schoolliedjes tot moderne popnummers.

De heer Norder is sinds 2015 bestuurslid en tweede dirigent van het Shantykoor De Scheepsjoagers in Muntendam. Hij is medeverantwoordelijk voor het organiseren en deelnemen aan activiteiten, optredens en repetities. Daarnaast is hij al meer dan vijftig jaar vrijwilliger bij Voetbalvereniging Wildervank. Hij schreef het clublied van de voetbalvereniging.

Vele vrijwilligersfuncties

Henk Norder vervulde ook in het verleden vele vrijwilligersfuncties. Hij was onder meer 25 jaar voorzitter van de IJsvereniging Borgercompagnie. Schreef een jubileumboek, organiseerde een reünie, optocht, tentoonstelling  en dorpsfeest in Borgercompagnie en beheerde de gymzaal in het dorp. Organiseerde de reünie 100 jaar Westerschool en was vrijwilliger bij het Oranje comité Wildervank. Daarnaast is hij mantelzorger/ondersteuner voor zijn zwager die in een zorginstelling woont. 

Henk Norder heeft zich meer dan vijftig jaar voor de maatschappij ingespannen en stimuleert met zijn inzet andere mensen. Burgemeester Berry Link: “Henk Norder is een bevlogen, enthousiast dirigent en koorleider. Hij zet niet alleen de muziek centraal, maar zorgt ook voor een goede onderlinge sfeer en gezelligheid en heeft voor iedereen een luisterend oor. Daarmee is hij een echte verbinder. Daarnaast is hij een goede organisator en heel hulpvaardig.”