Gemeentehuis kleurt roze en blauw om steun te betuigen aan iedereen die een baby heeft verloren

Baby Loss Awareness Week 

Van 9 tot en met 15 oktober kleurt het gemeentehuis in Veendam blauw en roze. Het is deze week Baby Loss Awareness Week. Met het roze en blauwe licht ondersteunt de gemeente iedereen die een baby heeft verloren tijdens de zwangerschap of rondom de geboorte. Baby Loss Awareness Week is wereldwijd een bewustwordingsweek met speciale aandacht voor het verliezen van een baby en wat dat doet met ouders en familie. 

Niemand praat er graag over, maar het gebeurt wel. Iedere dag. 

Het verlies van een baby. Bijna iedereen kent wel iemand die dit mee heeft moeten maken. Niemand praat er graag over, maar het gebeurt wel. Iedere dag! In Nederland zijn er jaarlijks 20.000 ouders die te maken krijgen met dit verlies in de zwangerschap tot 22 weken. Per dag zijn dit 60 kindjes. Vanaf 22 weken overlijden er jaarlijks 1.200 baby's rondom zwangerschap en geboorte, dagelijks zijn dat 4 baby's. 

Verdriet verlichten

Wethouder Ans Grimbergen: “Het verdriet van de ouders blijft vaak onderbelicht. Hoe mooi is het als er in heel Nederland in deze week zoveel mogelijk gebouwen verlicht worden, om zo aandacht te vragen voor babyverlies en wat dat doet met ouders en familie. Daar werkt de gemeente Veendam graag aan mee. We vinden het als college belangrijk om te benadrukken dat je van je verloren kindje geboorteaangifte kan doen en dat je een overlijdensakte kan krijgen. Dit bestaansrecht betekent veel voor ouders. Op onze website veendam.nl/babyverlies kunnen ouders hier meer informatie over vinden.”

Steunpunt Nova

Wie ondersteuning zoekt kan ook eens kijken op de website van Steunpunt Nova. Zij zijn er voor ouders die te maken krijgen met babyverlies en helpen met informatie en lotgenotencontact. Daarnaast helpen ze ook zorgverleners die er in hun werk mee te maken hebben. 

Hulp in Veendam

Veendammer verloskundige Maaike Ekema ligt dit onderwerp na aan het hart, daarom is ze de coachingspraktijk Uit Verwachting gestart voor het begeleiden van ouders die een kindje hebben verloren. Dit doet ze naast haar werk als verloskundige. Zij zocht contact met Ans Grimbergen met het verzoek om aandacht te vragen voor de grote groep mensen die meestal weinig gespecialiseerde hulp vinden bij dit grote verdriet. Ben je op zoek naar gespecialiseerde hulp bij babyverlies, neem dan contact op met Maaike via maaike@uit-verwachting.nl of 06-51388117.

Gemeentehuis Veendam