Onthulling vier gerestaureerde mozaïeken Anno Smith Dorpshuis Bijleveld

Op zaterdag 7 oktober worden tussen 13.30 en 15.00 uur bij het dorpshuis Bijleveld in Wildervank vier prachtige mozaïeken onthuld. Maker is de Groninger kunstenaar Anno Smith. De vier mozaïeken zijn afkomstig van de Zuiderschool in Wildervank die in 1986 gesloopt is en stellen de verschillende facetten van het onderwijs voor. De gemeente Veendam stelt de mozaïeken ter beschikking aan het dorpshuis. Wethouder Annelies Kleve: ”We zijn erg blij dat de mozaïeken zijn behouden en in Wildervank een nieuwe bestemming hebben gekregen”. De onthulling zal uitgevoerd worden door wethouder Kleve van de gemeente Veendam en de voorzitter van dorpshuis Bijleveld, Kasper Roossien.

Dorpshuisbestuur gezorgd voor restauratie werken Anno Smith

Het dorpshuisbestuur heeft met toewijding gezorgd voor de restauratie van deze historische kunstwerken die na jaren nu dus weer terug zijn in Wildervank. De mozaïeken hebben al die tijd op de gemeentewerf in Veendam gelegen en zijn nu dus gerestaureerd. Het bestuur vindt het erg jammer dat het zo lang heeft moeten duren, maar is nu ook blij dat de mozaïeken op de goede plek terug zijn. “Kinderen die destijds op de Zuiderschool zaten, zijn nu senioren die onze activiteiten in ons dorpshuis bezoeken. Wij als bestuur zijn trots dat de mozaïeken er weer zijn.”

Anno Smith, bekend van bouwkeramiek

Smith werd vooral bekend van zijn tegeltableaus van geglazuurd terracotta met afbeeldingen van dieren en ambachten. Er zijn veel scholen, flats en kantoorgebouwen waar u werk van zijn hand kunt tegenkomen. De Groningse kunstenaar werd bij bouwprojecten in Noord-Nederland ingeschakeld om genoemde gebouwen te voorzien van bouwkeramiek.

Hoofdmeester Bijleveld

Het dorpshuis Bijleveld zit ook in een voormalig schoolgebouw. Het dorpshuis was oorspronkelijk het onderkomen van de Westerschool, die nu gelegen is aan de Groen van Prinstererlaan. Zij mochten het gebouw voor 1 gulden van de gemeente Veendam overnemen. Het dorpshuis is vernoemd naar hoofdmeester Bijleveld van de oude Westerschool.

Dorpshuis Bijleveld