Nieuws coronavirus

Het laatste nieuws van de gemeente over het coronavirus.

 • Gewijzigde steunpakketten voor ondernemers

  05 oktober 2021

  De coronamaatregelen zijn voor een groot deel opgeheven en de economie draait weer. Daarom stopt per 1 oktober een deel van het steunpakket dat onze economie 1,5 jaar heeft geholpen.

 • Stap voor stap de 1,5 meter loslaten

  13 augustus 2021

  Steeds meer mensen zijn gevaccineerd. Daarom kunnen we stap voor stap de 1,5 meter loslaten.

 • Thuiswerken is weer de norm en frisse lucht als aanvullende basisregel

  19 juli 2021

  Werk weer thuis, tenzij het niet anders kan, en zorg voor voldoende frisse lucht in binnenruimtes.

 • Snelle toename besmettingen dwingt tot maatregelen in de zomer

  28 juli 2021

  Het aantal coronabesmettingen stijgt sneller dan verwacht. Dat zorgt voor een onzekere zomer. Daarom gelden van 10 juli 6.00 uur ’s ochtends tot en met 13 augustus uit voorzorg extra maatregelen.

 • Tozo en TONK-regelingen met drie maanden verlengd

  01 juli 2021

  De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) en de Tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten (TONK) worden verlengd tot en met 30 september.

 • Nederland zet grote stap: bijna alles kan op anderhalve meter

  18 juni 2021

  Het aantal coronabesmettingen is snel gedaald en steeds meer mensen zijn gevaccineerd. Op 26 juni zetten we stap 4 van het openingsplan en gaat alles open op 1,5 meter afstand. Met coronatoegangsbewijzen is meer mogelijk.

 • Derde stap van het openingsplan

  28 mei 2021

  Op 5 juni zetten we de derde stap van het openingsplan en gaat bijna alles open, waaronder restaurants en cafés, bioscopen en musea.

 • Stap 2: Sportscholen open en buiten meer mogelijk

  11 mei 2021

  Het aantal mensen dat met corona in het ziekenhuis ligt, neemt iets af. Inmiddels zijn er meer dan 6 miljoen vaccinaties tegen corona gezet en worden steeds meer mensen gevaccineerd. Het kabinet verwacht dat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames nu snel verder af zal nemen. Daarom neemt het kabinet de tweede stap in het openingsplan op 19 mei.

 • Eerste versoepeling coronamaatregelen vanaf 28 april 2021

  20 april 2021

  Steeds meer mensen krijgen een vaccinatie tegen corona, waardoor snel minder mensen ziek zullen worden. De verwachting is dat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames gaat afnemen. De samenleving stap voor stap openen is niet zonder risico’s. Maar het kabinet kijkt ook naar het maatschappelijke en economische belang. Daarom neemt het kabinet de eerste voorzichtige stap in het openingsplan op 28 april.

 • Burgemeester Sipke Swierstra in gesprek over corona

  20 april 2021

  Het Coronavirus heeft al bijna anderhalf jaar een enorme impact op ons leven. Burgemeester Sipke Swierstra bespreekt in deze video over de gevolgen en effecten daarvan. Ook blikt hij vooruit op de toekomst.

 • Openingsplan: stap voor stap meer mogelijk

  13 april 2021

  De besmettingen met het coronavirus nemen nog steeds toe. Ook liggen er nog te veel mensen met corona in het ziekenhuis. Aan de andere kant: er worden nu snel steeds meer mensen gevaccineerd. De verwachting is dat er over een aantal weken veel minder mensen met corona in het ziekenhuis liggen.

 • Verlenging lockdown tot en met 20 april 2021

  23 maart 2021

  De derde golf begint zichtbaar te worden. Daarom blijven we tot en met 20 april in lockdown. Door ons aan de basisregels te houden, worden minder mensen besmet met het coronavirus. Zo is er sneller weer meer mogelijk.

 • Tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten

  18 maart 2021

  Veel mensen hebben het op dit moment financieel moeilijk. Door de coronamaatregelen zijn er banen verdwenen en veel ondernemers kunnen hun werk niet of maar deels uitoefenen. Hierdoor hebben veel mensen minder inkomen dan voorheen. Zij hebben daarom mogelijk moeite om hun woonkosten te betalen. Om hen tijdelijk te helpen is er de TONK.

 • Verdere verruiming lockdown nog niet verantwoord

  08 maart 2021

  Vaccinaties bieden perspectief, maar het hoge aantal coronabesmettingen geeft nu geen ruimte voor versoepelingen. Nederland blijft tot en met 30 maart in lockdown. Per 16 maart gelden een aantal kleine aanpassingen.

 • Voorzichtig meer lucht tijdens de lockdown

  23 februari 2021

  De coronamaatregelen vragen veel van iedereen, zowel fysiek als mentaal. Het kabinet wil besmettingen voorkomen maar ook perspectief bieden. Onder voorwaarden gelden vanaf 3 maart een aantal voorzichtige verruimingen.

 • GGD Groningen opent een vaccinatielocatie in de gemeente Veendam

  12 februari 2021

  Op woensdag 17 februari 2021 opent GGD Groningen een vaccinatielocatie in Veendam aan de Zwaaikom 20. De locatie in Veendam is de eerste vaccinatielocatie buiten de stad Groningen.Op deze locatie wordt gevaccineerd met het vaccin AstraZeneca. Bij de vaccinatielocatie MartiniPlaza wordt het vaccin Pfizer/BioNTech gebruikt.

 • De avondklok verlengd

  08 februari 2021

  De avondklok wordt verlengd tot vooralsnog 3 maart 4.30 uur. Dat is nodig, omdat nieuwe besmettelijkere varianten van het coronavirus terrein winnen en voor een nieuwe golf aan besmettingen kunnen zorgen.

 • Richtlijnen voor schaatsen, schaatsbanen, sneeuw en winterweer

  08 februari 2021

  Ook bij het genieten van een pak sneeuw of een mooie laag ijs, blijft de oproep om zo min mogelijk mensen te ontmoeten en uw reisbewegingen te beperken.

 • Wmo-vervoer naar vaccinatielocaties

  08 februari 2021

  Gemeenten geven uitvoering aan de oproep van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG)
  om het Wmo-vervoer open te stellen voor vervoer naar de vaccinatieposten. Het gaat
  hierbij niet alleen om de speciaal ingerichte locaties vanuit de GGD maar ook om de vaccinaties bij
  de huisartsen. Het vervoer is alleen toegankelijk voor Wmo-pashouders.

 • Wijzigingen publiek vervoer vanaf maandag 8 februari 2021

  05 februari 2021

  Er gelden vanaf maandag 8 februari een aantal nieuwe regels binnen het publiek vervoer.

 • Lockdown verlengd

  02 februari 2021

  De besmettingen dalen, maar nieuwe varianten van het coronavirus winnen terrein. Dat is zorgelijk, want deze varianten zijn besmettelijker en kunnen tot een nieuwe golf leiden. Daarom wordt de lockdown verlengd.

 • Vanaf 23 januari geldt een avondklok

  22 januari 2021

  Vanaf 23 januari geldt een avondklok van 21.00 uur 's avonds tot 4.30 uur 's ochtends. Deze zware maatregel moet ervoor zorgen dat minder mensen elkaar ontmoeten. Zo voorkomen we verspreiding van het coronavirus.

 • Lockdown verder aangescherpt

  21 januari 2021

  Tijdens een persconferentie op 20 januari 2021 is het voornemen van het kabinet bekend gemaakt om binnen enkele dagen na instemming van de Tweede Kamer een avondklok in te voeren.

 • Nederland blijft tot en met ten minste 9 februari in lockdown

  12 januari 2021

  Tijdens een persconferentie op 12 januari 2021 heeft het kabinet bekend gemaakt dat Nederland ten minste tot en met 9 februari in lockdown blijft. Dat betekent dat we onze contacten zo veel mogelijk moeten beperken zodat het virus zich minder snel kan verspreiden.