Tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten (TONK)

De TONK is de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten. Dit is geld van de gemeente voor als u weinig inkomen heeft als gevolg van de coronamaatregelen. En als u hierdoor problemen heeft met het betalen van uw woonkosten. Het gaat dan om bijvoorbeeld huur of hypotheek.

De TONK is bedoeld voor huishoudens die als gevolg van het coronavirus te maken hebben met een onvoorzienbare en onvermijdelijke terugval in hun inkomen. En die daardoor noodzakelijke woonkosten niet meer kunnen voldoen. Het gaat dan om de huur, hypotheek of kosten zoals gas, water en elektra. Het maakt hierbij niet uit of u in loondienst bent, een ondernemer of een uitkering ontvangt. De TONK is een aanvullende regeling op de bestaande bijzondere bijstand. Heeft u misschien recht op een andere financiële regeling of uitkering, zoals een toeslag van UWV op uw WW-uitkering? Dan moet u die eerst aanvragen. Komt u niet in aanmerking voor een andere regeling? Of heeft u met deze regeling erbij nog te weinig inkomen om uw woonkosten te betalen? Dan kunt u kijken of u voor een TONK-uitkering in aanmerking komt.

Voorwaarden

U kunt mogelijk in aanmerking komen voor de TONK als u in ieder geval:

  • 18 jaar of ouder bent;
  • aanzienlijk inkomen verliest door de coronacrisis;
  • uw woonkosten niet meer uit het huishoudensinkomen of uw vermogen kunt betalen;
  • ook met een andere financiële regeling of uitkering, zoals een toeslag van UWV op uw WW-uitkering, niet voldoende inkomsten heeft om uw woonkosten van te betalen.

Termijn

U kunt de TONK-uitkering in de periode januari 2021 tot en met juni 2021 voor maximaal 6 maanden ontvangen als dit nodig is. Korter kan natuurlijk ook, langer niet. U vraagt de TONK-uitkering aan voor de maanden dat u de aanvulling op uw inkomen echt nodig heeft. Een aanvraag voor de TONK-uitkering kunt u indienen tot 1 augustus 2021. Als u op 1 april 2021 aanvraagt, kunt u ook nog TONK voor januari, februari en maart krijgen als dat nodig is.

Aanpak

Wilt u de TONK-uitkering aanvragen? Dat kan online, dit gaat zo:

TONK aanvragen

  • Vul de vragen in om na te gaan of u in aanmerking komt voor de TONK-uitkering.
  • Als u in aanmerking komt voor de TONK-uitkering kunt u inloggen met DigiD.
  • Vul het formulier volledig in.

Tips

Voordat u TONK aanvraagt kunt u eerst zelf huurverlaging aanvragen bij uw verhuurder of een betaalpauze voor uw hypotheek regelen met uw hypotheekverstrekker.

Huurverlaging

Huurverlaging voor huurders met laag inkomen en hoge huur

Huurt u een sociale woning (een eengezinswoning, appartement, flatwoning of portiekwoning) van een woningcorporatie? En is uw inkomen na 2019 gedaald? Bijvoorbeeld sinds de start van corona? Dan kunt u zélf de huurverlaging aanvragen bij de woningcorporatie die de woning aan u verhuurt. Woningcorporaties voeren in 2021 namelijk mogelijk een eenmalige huurverlaging door aan huurders die een te hoge huur betalen voor het inkomen die ze krijgen. Voor meer informatie en de voorwaarden  verwijzen u door naar de website van de Rijksoverheid.

Komt u in aanmerking? Vraag dan de eenmalige huurverlaging aan bij uw eigen woningcorporatie vóór u de aanvraag van de TONK-uitkering doet. Het is namelijk voor de aanvraag van de TONK van belang om vooraf te weten of u in aanmerking komt voor een eenmalige huurverlaging of niet.

Betaalpauze voor uw hypotheek

Kunt u vanwege de coronacrisis tijdelijk uw hypotheek niet betalen? Dan mag uw geldverstrekker/hypotheekverlener, bijvoorbeeld uw bank, u een betaalpauze geven voor een bepaalde periode. In die periode hoeft u geen (of minder) rente en aflossing te betalen voor uw eigenwoningschuld. Of en hoe deze betaalpauze eruit komt te zien, spreekt u samen met uw geldverstrekker af. U kunt een betaalpauze aanvragen bij uw eigen geldverstrekker tot en met 30 juni 2021. Voor meer informatie en de voorwaarden verwijzen wij u naar uw eigen geldverstrekker of naar de website van de Belastingdienst.

Komt u in aanmerking? Vraag dan een betaalpauze aan bij uw eigen hypotheekverlener vóór u de aanvraag van de TONK-uitkering doet. Het is namelijk voor de aanvraag van de TONK van belang om vooraf te weten of u in aanmerking komt voor een betaalpauze voor uw hypotheek of niet.

AVG

Lees de privacyverklaring voordat u uw persoonsgegevens invult.