Nieuwsbrief Noordwest op z'n best - december 2021

Beste bewoner van Noordwest, Samen met u werken we aan een buurt waar het nu én in de toekomst prettig en met plezier wonen is. Dat doen we op huis-, tuin-, straat- buurt en wijkniveau. In deze nieuwsbrief leest u wat er de afgelopen maanden is gebeurd en wat er op de planning staat.

Bewonersavond Noordwest: van dromen naar doen

Op dinsdag 2 november 2021 was er een informatieavond om in gesprek te gaan over de voortgang van Noordwest op z’n Best.

Tijdens de informatieavond werd gesproken over de dromen en verbeteringen voor de buurt. De 30 aanwezige bewoners wonen graag en met plezier in Noordwest. Al is er ook onduidelijkheid en ongerustheid. De bewoners vertelden welke verbeteringen voor de buurt NU het belangrijkst zijn om mee aan de slag te gaan:

 • Duidelijkheid
  • wat doet Acantus met de huurwoningen? Kunnen wij hier blijven wonen?
 • Een nettere buurt
  • het grofvuil opruimen, nette tuinen en achterpaden
 • Een veiligere buurt
  • meer licht, minder hard rijden en minder overlast
 • Meer spelen
  • betere speelplekken, meer groen in de wijk
 • Het mag gezelliger
  • buurtbarbecue!

De bewonersavond heeft als resultaat dé focus van Noordwest op z’n Best voor 2022 opgeleverd: Een opgeruimde, veilige wijk!

De aanwezige bewoners zijn zelf bereid om de handen uit de mouwen te steken en om te bouwen aan een toekomstbestendige buurt. Meer dan de helft(!) van de aanwezige bewoners heeft zich tijdens de informatieavond opgegeven om mee te denken/te helpen.

Doe zelf ook mee!Buurthuis Noordwest op zn Best

Er zijn tijdens de informatieavond concrete ideeën ontstaan zoals een inzameling van grofvuil én het organiseren van een buurtbarbecue.

Heeft u zelf ook leuke of nuttige ideeën voor de buurt? En wilt u ook meedenken en meedoen? Dat kan! Neem contact op met Rudie Spitzen (buurtwerker Compaen): (06) 12814423 of rspitzen@compaenveendam.nl.

Of praat met het Buurtteam. Zij lopen elke week rond in de wijk. In de oneven weken op dinsdag en donderdag. In de even weken op woensdag. Altijd tussen 15.00 en 17.00 uur.

Samen aan de slag: de eerste acties

De eerste acties voor een opgeruimde, fijne en veilige wijk staan al gepland.

Grofvuil-ACTIE > Opgeruimd het nieuwe jaar in!

Staat er nog grofvuil in de tuin, in de schuur of op zolder? En komt u er niet aan toe het weg te brengen? Lever het lekker dicht bij huis in.

Bewoners van Noordwest die tussen het Beneden Westerdiep, de Somerlustweg, de Dominee Sannesstraat en de G.H. Streurmanstraat wonen kunnen hun grofvuil wegbrengen tijdens één van de inzameldagen. Hiervoor plaatsen we containers bij basisschool de Kern.Kaart: In en ten Zuiden van de Meezenbroekstraat is op zaterdag 18 december 2021 Grofvuil-actie en ten Noorden van de Meezenbroekstraat is op zaterdag 29 januari 2022 de Grofvuil-actie

Woont u IN of ten ZUIDEN van de Meezenbroekstraat? Dan zien we u graag op zaterdag 18 DECEMBER 2021! Dit is het RODE gebied op het kaartje.

Woont u ten NOORDEN van de Meezenbroekstraat? Dan zien we u graag op zaterdag 29 JANUARI 2022! Dit is het BLAUWE gebied op het kaartje.

Op beide data staan er tussen 10.00 uur en 13.00 uur containers op de parkeerplaats bij CBS de Kern waar u grofvuil kunt brengen. En voor u staat de warme chocolademelk klaar!

Hulp nodig bij het sjouwen? Of bent u op deze dagen niet thuis? Misschien heeft u wel een aardige buurman die kan helpen. Maar ook het Buurtteam staat klaar met sterke vrijwilligers en een aanhangwagen. Hulp nodig van het Buurtteam? Geef dat van te voren telefonisch door aan Ronald (buurtconciërge Acantus) via telefoonnummer: 0900-8400. Zowel huurders als huiseigenaren kunnen gebruik maken van de hulp van het Buurtteam!

Opruim-ACTIE > achterpaden

In de achterpaden van de portiekwoningen aan de Vredenrustlaan, H.J. Topstraat, Minervastraat en Meezenbroekstraat staat onkruid en afval. De afgelopen tijd is er al hard gewerkt om het grofvuil in de achterpaden op te ruimen.

Vanaf januari 2022 gaat een hovenier aan de slag om de achterpaden verder op te ruimen en het onkruid te verwijderen. Waar nodig worden de tegels recht gelegd en de verlichting wordt nagekeken.

Een mooi lichtpuntje in het nieuwe jaar!

Huurwoningen in Noordwest

Portiekwoningen in NoordwestWoningcorporatie Acantus heeft 218 portiekwoningen in Noordwest. Deze woningen passen niet meer bij de huidige woonwensen. Daarom gaat Acantus hier mee aan de slag. Het is nog niet duidelijk wat er met de woningen gaat gebeuren. In 2021 zijn de portiekwoningen onderzocht. Acantus maakt op basis van dit onderzoek een plan voor de woningen. Dit plan is bijna klaar. In het eerste kwartaal van 2022 vertelt Acantus alle huurders in de wijk wat er met hun woning gaat gebeuren.

Heeft u ondertussen vragen over uw huurwoning? Acantus heeft elke 2e en 4e maandag van de maand een spreekuur in de Buurthuiskamer (Vredenlustlaan 78) van 15.00 tot 16.30 uur.

Het droom-schoolplein van CBS de Kern

Tijdens de informatieavond, die werd gehouden bij basisschool de Kern, kwamen we dit 'Moodboard' tegen.

We vroegen Oene de Vlugt, directeur van de Kern: wat is dit voor een moodboard?

En Oene vertelt: 'Het schoolplein bij de Kern is nu niet altijd een fijne plek in de wijk. En dat zou het wel moeten zijn! Kinderen komen er samen, kunnen er spelen en bewegen. En wat dacht je ervan een keer buiten les te krijgen? Mijn droom is een groen en uitdagend schoolplein!'

Over deze droom heeft het team en de leerlingenraad flink gebrainstormd. Daar is het Moodboard uit ontstaan. Maar, het schoolplein is volgens Oene niet alleen van school, maar ook van de wijk. Daarom worden de omwonenden een belangrijke partner in het maken van een ontwerp voor het schoolplein.

Eerst wordt gekeken wat de financiële mogelijkheden zijn om het schoolplein aan te pakken. Vervolgens krijgen omwonenden nog de mogelijkheid om mee te denken.

Heeft u ook ideeën voor een fijn schoolplein? Neem hierover per mail contact op met cbsdekern@vcomog.nl of telefonisch via: 0598-632322

Veendam. Basisschool De Kern Moodboard. 1. Stappalen; 2. Evenwichtsbalk; 3. Stapkeien (23 stuks); 4. Zandtafel met zonnedoek; 5. Speelhuisje; 6. Benzinepomp; 7. Tipi Spinner met leuning 360 graden spin; 8. Sprookjesstoel met zonnedoek; 9. Nestschommel 120 cm; 10. Stappalen met touw; 11. Hobbelbrug; 12. Evenwichtsparcours; 13. Picknicktafels; 14. Paal met basket en oogjes voor springtouw 15. Duikelrek Zeshoek; 16. Combitoestel Balans; 17. Klimparcours; 18. Parkbank gebogen; 19. Parkbanken recht; Daarnaast: veldbloemen, natuurlijk spel, water, podium, belijning, ballenvanger/afscherming, fietsparcours, groen.

Ding-dong! Duurzaamheid aan de deur

In de wijkaanpak Noordwest op z’n Best helpen we huiseigenaren met verduurzaming van hun huis.

Want: energie besparen is geld besparen. Daar hebben we allemaal wat aan. De huiseigenaren in Noordwest hebben duidelijk aangegeven dat ze hulp willen bij verduurzaming. Daarom zijn we op de koffie gegaan bij 40 woningeigenaren in Noordwest. Met hen gingen we in gesprek over de mogelijkheden om hun huis te verduurzamen. Bij de geïnteresseerde bewoners komen we binnenkort terug om te praten over een vervolg.

Heeft u ons gemist en wilt u graag weten hoe u uw huis kunt verduurzamen? Maak een afspraak via: norbert@rwlp.nl

Hoe staat de kerstboom tekstalternatief na afbeelding

Tekstalternatief: Hoe staat de kerstboom?

Gezellig verlicht met led-lampjes? Ook in de boom verbruikt led minder energie. En staat de kerstboom niet voor de verwarming? Niet alleen verliest hij daardoor sneller zijn naalden, hij kan ook de warmte tegenhouden. Een goede check om te besparen: zet geen meubels voor de verwarming en zorg dat de gordijnen niet over de radiator vallen.

Kijk voor meer tips om warmte binnen te houden: Jouwbespaarcoach.com/warmte

Logo: Jouwbespaarcoach.com

Fijne feestdagen tekstalternatief na afbeelding

Tekstalternatief fijne feestdagen!

De samenwerkende organisaties van Noordwest op z’n Best wensen u fijne feestdagen!

Meer informatie over Noordwest op z'n best vindt u op: www.veendam.nl/noordwest

Heeft u vragen? Stuur ze per mail naar: noordwest@veendam.nl

Gezamenlijk initiatief tekstalternatief na afbeelding

Tekstalternatief gezamenlijk initiatief

Veendam Noordwest op z’n best is een gezamenlijk initiatief van de gemeente Veendam, Acantus, Compaen en Commissie Huurzaken. Het doel is om samen met bewoners te zorgen voor een buurt waar het nu én in de toekomst prettig en met plezier wonen is.

Meer informatie: www.veendam.nl/noordwest

Logo's: Noordwest op z'n best; Gemeente Veendam; Acantus; Compaen; Regio Deal Oost-Groningen

 Download de nieuwsbrief december 2021 (pdf)