Open Monumentendag 2021

zaterdag 11 en zondag 12 september

In het weekend van zaterdag 11 en zondag 12 september 2021 zijn er in heel Nederland meer dan vierduizend prachtige monumenten gratis toegankelijk voor iedereen. Ook in Veendam bent u bij verschillende locaties welkom tijdens de 35e editie van de Open Monumentendag.

Mijn monument is jouw monument

Voor Open Monumentendag 2021 is als thema gekozen: ‘Mijn monument is jouw monument’. Dit thema richt zich op een brede maatschappelijke inclusiviteit van monumenten in Nederland. Belangrijke doelstelling hierbij is dat de Open Monumentendag voor iedereen beschikbaar en toegankelijk is. Daarnaast is het een prachtig thema die goed past bij de tijd waarin we leven. De coronacrisis heeft ons duidelijk gemaakt dat het belang van sociale interactie en het bestrijden van eenzaamheid erg belangrijk zijn. Ik zie het thema van deze editie dan ook als een mooie manier om de warme gastvrijheid van onze inwoners en onze ondernemers uit te dragen aan de bezoekers van de Open Monumentendag.

Er is veel te beleven!

Veendam is een gemeente met een rijk Veenkoloniaal verleden. Dit verleden is nog steeds goed te herkennen aan onze zo geprezen monumenten. Door de Open Monumentendag wordt hieraan een extra dimensie gegeven. Geïnteresseerden kunnen op deze manier onze bijzondere monumenten van binnen en buiten gaan ontdekken.

Het is ook een mooie gelegenheid voor eigenaren en beheerders om met gepaste trots hun monument te laten zien! En voor u als bezoeker is het dé kans om plekken te bezoeken waar u normaal niet zo snel komt. Als wethouder draag ik de Open Monumentendag een warm hart toe.

Bij voorbaat wil ik graag een dankwoord uitspreken aan alle gastvrije eigenaren en gebruikers van onze prachtige historische gebouwen en monumenten, want zonder hun medewerking én de medewerking van vele vrijwilligers en verenigingen kunnen we deze dag niet organiseren.

Ik wens u namens het college van burgemeester & wethouders van Veendam een prachtige Open Monumentendag toe!

Annelies-KleveAnnelies Kleve
Wethouder monumentenzorg
Gemeente Veendam

Deelnemende monumenten

 1. Gemeentehuis Veendam
 2. Veenkoloniaal Museum
 3. Galerie Kijk ’s Kunst
 4. Rijksmonumentaal pand Van Heinjingen Bosch Beneden Oosterdiep 63
 5. Wijk- en Buurtbeheer Centrum Veendam (vanBeresteyn)
 6. Grote Kerk Veendam
 7. Turfcentrale
 8. Margaretha Hardenbergkerk
 9. Rooms-Katholieke Kerk Veendam/Wildervank

Open Monumentendag 2021 programmaboekje (pdf, 5.536 kB)

Open Monumentendag 2021 - 11 en 12 september 2021

Winkler Prins wandelroute

In zowel het gemeentehuis als het TIP Veendam is de Winkler Prins wandelroute gratis verkrijgbaar.

In het centrum van Veendam kunt u aan de hand van deze route het tuindorp Tusschendiepen bekijken. Een deel van dit tuindorp is aangewezen als beschermd stadsgezicht.

De wandeling is 6,5 kilometer lang en duurt ongeveer 1,5 - 2 uur.

Deelnemende monumenten en programma

Meer informatie over de deelnemende monumenten en het programma voor 11 en 12 september 2021.

 • 1. Gemeentehuis Veendam

  Het oudste gedeelte van het gemeentehuis dateert van 1878. In 1913 bleek uitbreiding noodzakelijk en werd het gemeentehuis aan de voorzijde verbouwd en uitgebreid naar ontwerp van J. Stuivinga uit Zeist. Dit nieuwe gedeelte in een Neo-Hollandse Renaissance stijl, bepaalt het huidige aanzien van het gemeentehuis.

 • 2. Veenkoloniaal Museum

  Oorspronkelijk is het Veenkoloniaal Museum gebouwd als Rijks-HBS (hogere burgerschool) door rijksbouwmeester J.A. Vrijman (1910/1911). Tegenwoordig is het een museum, met een permanente tentoonstelling over de geschiedenis van de Veenkoloniën en wisselende interessante exposities.

 • 3. Galerie “Kijk ’s Kunst”

  Galerie ‘Kijk ’s Kunst’ is gevestigd in een monumentaal woonwinkelpand uit 1865 aan het Oosterdiep in Wildervank. Het is een jonge galerie voor eigentijdse, realistische kunst.

 • 4. Rijksmonumentaal pand van Heijningen Bosch

  Het Rijksmonumentaal pand Van Heijningen Bosch komt uit het jaar 1888 en is volledig in een Eclecticistische en Neorenaissance stijl gebouwd. Het voormalig woonhuis is rijkelijk versierd met neoclassicistische elementen, zowel van binnen als van buiten. Het pand werd origineel gebruikt als woonhuis, maar werd in 1997 omgebouwd tot kantoorruimte.

 • 5. WBCV

  Informatie over de Open Monumentendag in Veendam, maar ook de Winkler Prins-wandelingen zijn deze dag beschikbaar.

 • 6. Grote kerk Veendam

  Op een hoogte aan een laan tussen het Oosterdiep en het Westerdiep legt Adriaan Geerts Wildervanck op 24 augustus 1660 de eerste steen voor deze kerk. Op 5 oktober 1662 wordt het godshuis ingewijd door Ds. Henricus Hermannius. De kerk is anno 2021 in gebruik bij en eigendom van de Protestantse Gemeente Veendam.

 • 7. Turfcentrale

  Rijksmonument De Turfcentrale in Veendam is een broedplaats waar 10 ateliers/ werkplaatsen worden verhuurd aan kunstenaars. Op het plein naast de Turfcentrale organiseren de huurders van de ateliers en door hen uitgenodigde kunstenaars een ambachtelijke kunstmarkt. Daarnaast worden er rondleidingen door deze voormalige elektriciteitscentrale verzorgd door Fred Bos, smid en huismeester van de Turfcentrale. Alleen geopend op zaterdag 11 september.

 • 8. Margaretha Hardenbergkerk

  Op de helft van het lintdorp Wildervank staat de Margaretha Hardenbergkerk (sinds 2007 in gebruik als Cultuurcentrum). Dit is tevens het oudste gebouw van Wildervank, tevens Rijksmonument. In 1659 is de eerste steen gelegd door de kleinzoon van de stichter van Wildervank: Adriaan Geerts Wildervanck. Alleen op zaterdag 11 september geopend.

 • 9. Rooms-Katholieke kerk Veendam/Wildervank

  De Rooms-Katholieke Kerk Veendam/Wildervank is in 1794 opgericht. Voor de oprichting trokken de Katholieken van Veendam naar een schuurkerk in Kleine Meer, tegenwoordig onderdeel van Sappemeer.