Bouwkavels

Altijd al uw eigen droomhuis willen bouwen? Dat kan in Veendam. U kunt deelnemen in een nieuwbouwproject. Of u kiest uit verschillende stukken grond om zelf een huis te bouwen. In de gemeente Veendam zijn nieuwbouwprojecten in aanbouw of in voorbereiding. Op de bouwkavels kunt u zelf een huis (laten) bouwen. Ook een groenstrook die grenst aan uw woning, tuin of land kunt u soms kopen of huren.

Op de website Buitenwoel hebben we de mogelijkheden voor u op een rijtje gezet.

Aanpak

Van kavel tot woonhuis

U wilt een nieuwbouwhuis bouwen. Maar waar begint u? Hier leest u de stappen die u moet zetten om uw droomhuis te realiseren. U vindt in de verschillende stappen een beschrijving van de werkwijze.

Behoort u tot de gelukkigen en krijgt u een kavel toegewezen? Dan is de eerste belangrijke stap gezet. U heeft namelijk een plek om op te bouwen. Daarna kunt u aan het werk. U heeft een heel traject voor de boeg van financiering tot de oplevering van uw woning. Dit is wat u ongeveer kunt verwachten:

 1. Regel de financiën: Wanneer u zich ingeschreven heeft voor een kavel, bent u vast al op zoek geweest naar informatie over de financiering. Als optant van de kavel kunt u de financiën daadwerkelijk gaan regelen. Belangrijk is na te gaan hoeveel u voor uw eigen huis wilt en kunt betalen, zodat u onderweg niet voor verrassingen komt te staan.
 2. Bepaal uw woonwensen: Zelf uw huis bouwen biedt het voordeel dat u dit geheel naar eigen wens kunt laten doen. Het is belangrijk na te denken over uw wensen. Zoals: 
  - Hoe ziet uw huis eruit, welke stijl en tijdsperiode spreken u aan?
  - Welke voorkeuren heeft u aan de vorm en indeling?
  - Wat past bij uw persoonlijke situatie, nu en in de toekomst?
  - Wilt u het huis sleutelklaar opgeleverd hebben of gaat u zelf nog met de binnenkant aan de slag?
  Allemaal zaken om in een vroeg stadium over na te denken. Uiteraard moeten uw woonwensen passen binnen de gestelde eisen van het beeldkwaliteitsplan en bestemmingsplan. Een architect kan u hierbij adviseren.
 3. Schakel een architect in: Voor de vrije kavels raden wij u aan uw nieuwe woning door een architect of bouwkundig adviseur te laten ontwerpen. Hij vertaalt uw woonwensen in een duidelijk ontwerp. Dit doet hij binnen het door u aangegeven budget. Ook zorgt hij ervoor dat de bouwwerkzaamheden aan alle voorschriften en technische voorwaarden voldoen. Een architect/bouwkundig adviseur kiezen is niet gemakkelijk. Er zijn ruim 10.000 architecten in Nederland waarvan er zo’n 3.000 lid zijn van de Bond van Nederlandse Architecten. Op hun website www.bna.nl vindt u per aangesloten architect een profiel en een voorbeeld van zijn projecten. Spreekt een architect u aan en heeft hij ook nog ervaring met particuliere opdrachtgevers? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek om te kijken of het klikt.
 4. Aan de slag met het ontwerp: In de ontwerpfase zet u samen met de architect/bouwkundig adviseur uw woonwensen om in een ontwerp. Ook bepaalt u hoe uw huis er aan de buiten- en binnenkant uit moet zien. Hoe de exacte indeling eruit moet zien en welke afwerking u graag wilt. Al deze wensen en eisen zet uw architect/bouwkundig adviseur om in een ontwerp en eventueel een kostenraming.
 5. Vraag de omgevingsvergunning aan: Is het ontwerp van uw eigen huis definitief, dan is het tijd om de omgevingsvergunning voor het bouwen van de woning aan te vragen. Vraag de omgevingsvergunning aan via de website omgevingsloket.nl. Alle werktekeningen, berekeningen, ontwerpen bestekstekeningen en afwerkingen geeft u online door. Uw architect/bouwkundig adviseur kan u helpen de aanvraag goed en volledig in te dienen. Het duurt namelijk langer of u de omgevingsvergunning krijgt, als u de aanvraag niet helemaal goed of volledig gedaan heeft. 
 6. Kies een aannemer: Als de vergunning rond is, breekt de volgende belangrijke fase aan. De bouw van uw woning komt steeds dichterbij. Maar wie gaat uw nieuwe woning bouwen? Met welke aannemer gaat u samenwerken? Belangrijk daarbij is dat u vertrouwen heeft in de aannemer. Kijk bij de keuze van een aannemer naar zijn ervaring en vraag eventueel referenties op. Maak ook gebruik van de kennis van uw architect/bouwkundig adviseur. Na het opvragen van een aantal offertes kiest u de aannemer. Vervolgens sluit u een degelijk contract af waarin alle financiële en andere afspraken vastliggen. Daarmee weten de aannemer en uzelf waar jullie aan toe zijn.
 7. De bouw en oplevering van uw huis: Nadat de eerste schop de grond in is gegaan, is de bouw begonnen. Wie de bouwbegeleiding verzorgt, is afhankelijk van de afspraken die u met de architect/bouwkundig adviseur en aannemer heeft gemaakt. Ook als u dit uitbesteed heeft, is het belangrijk dat u regelmatig op de bouwplaats komt kijken. Niet alleen om de voortgang te volgen, maar ook om eventueel in te grijpen als dat noodzakelijk is. Wat u op papier heeft bedacht, kan er in werkelijkheid heel anders uit komen te zien. Pas er wel voor op dat u niet te veel veranderingen aanbrengt, want dat kost meestal veel geld. En laat een opleveringskeuring doen, dan weet u zeker dat uw woning ook naar wens wordt opgeleverd.

Tot slot: Dit stappenplan geeft u in vogelvlucht een beeld van de zaken waarmee u te maken kunt krijgen. Uiteraard zitten er aan de bouw van uw huis nog veel meer aspecten. Laat u goed voorlichten, zodat u weet waar u aan toe bent. Meer informatie vindt u bijvoorbeeld op de website van de Vereniging Eigen Huis.

Omgevingsvergunning

Met de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) heeft de overheid de vergunningen voor bouwen, wonen, monumenten, ruimte, natuur en milieu samengevoegd in de omgevingsvergunning. U kunt hierdoor verschillende vergunningen in 1 keer regelen. Er is nu nog maar 1 aanvraag en 1 procedure.

Wilt u in of om uw woning of bedrijf gaat bouwen, verbouwen, slopen, installeren? Of iets anders in uw woonomgeving veranderen zoals een boom kappen, inrit aanleggen of een dakkapel bouwen? Dan heeft u meestal een omgevingsvergunning nodig.

Handige links

Op de website van Vereniging Eigen Huis wordt u door het hele nieuwbouwproces heen geloodst. Van de oriëntatiefase tot na de oplevering.

Een huis (laten) bouwen in plaats van een bestaand huis kopen heeft als grootste voordeel dat u een huis kunt bouwen volgens uw wensen. Bij nieuwbouw heeft u de vrijheid veel zelf te bepalen. Hier vindt u alle informatie, ook over de kosten van een huis bouwen.