Eikenprocessierups

Mensen en dieren kunnen veel last hebben van de eikenprocessierups. Bijvoorbeeld jeuk, rode huiduitslag en last van de ogen en bij het ademhalen. Dit komt door de brandhaartjes van de rupsen. De klachten kunnen 2 weken duren. De rups komt in mei, juni en juli voor. Ze leven in groepen op bomen. Zo’n groep ziet eruit als een processie of optocht. De eikenprocessierups is grijsblauw met een wat lichtere zijkant. De brandhaartjes zijn zo klein dat u ze niet kunt zien. De haren die u kunt zien geven geen irritaties.

eikenprocessierups

Bijzonderheden

Heeft u klachten?

  • Probeer niet te krabben
  • Was de pijnlijke plekken met water of stap onder de douche.
  • Haal met plakband de haartjes van uw huid.
  • Was de kleren die u aan heeft.

Veel last? Ga naar de huisarts.

Wat doet de gemeente tegen de eikenprocessierups?

Preventieve acties

De eikenprocessierups heeft de afgelopen jaren in toenemende mate voor overlast gezorgd in onze gemeente. Door te zorgen voor meer natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups is het mogelijk een positief effect te behalen op de bestrijding van de rups. Om de overlast zo veel mogelijk te beperken zetten we (preventieve) maatregelen in:

Bevorderen van biodiversiteit

Door het vergroten van de biodiversiteit trekken we de natuurlijke vijand van de eikenprocessierups aan. Dit doen we door het planten en zaaien van kruidige bloemen en planten, maar ook door minder te maaien of juist in fasen te maaien.

Plaatsen van nestkasten voor vogels en vleermuis

Vleermuizen maar ook vogels, zoals mezen zijn de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierupsen. Voor het bestrijden van de rups is het belangrijk om in de directe omgeving van de rupsen actief de aanwezigheid van vogels en vleermuizen te stimuleren. Door het plaatsten van nestkasten vergroten we het leefgebied van vleermuizen en vogels en dit helpt in de bestrijding van de overlast die de eikenprocessierups veroorzaakt.

Meer informatie en tips vindt u op het Kennisplatform Processierups.

Markering van bomen

Zit de eikenprocessierups in een boom? Dan markeren wij die boom met een rood-wit lint, of hangt er een bordje bij. Let op! Ook in bomen zonder rood-wit lint kunnen eikenprocessierupsen zitten.

Een nest thuis?

Heeft u een nest in uw eigen boom? Dan bent u zelf verantwoordelijk voor het verwijderen. Zoek een gespecialiseerd bedrijf om het veilig weg te laten halen. Wij raden het af om zelf het nest te verwijderen.

Aanpak

Ziet u eikenprocessierupsen? Laat het ons weten. Meld het online of bel ons.

Zit er een nest op uw eigen terrein? Haal het nooit zelf weg. Regel dan zelf dat er een bedrijf komt.

Zitten ze op gemeentegrond? Wij huren dan een gespecialiseerd bedrijf in. Deze bedrijven halen de nesten weg, ook oude nesten. Dit kan op een aantal manieren, bijvoorbeeld met lijm of een speciale zuigmachine. Als een plek bekend is doen we een rood-wit lint om de boom.

Of de rupsen worden weggehaald is afhankelijk van de locatie waar de boom staat waarin de rupsen worden gezien. Op de kaart kunt u met behulp van kleuren zien wat er gebeurd als er de eikenprocessierups ontdekt wordt.

Kleur Actie
Rood (prioriteit 1)

De boom staat in een omgeving waar sprake is van veel beweging. Bijvoorbeeld bij scholen, speel- en sportvoorzieningen en intensief fiets- en/of voetgangersverkeer. In deze gebieden wordt actief geïnventariseerd op de aanwezigheid van de eikenprocessierups. De rups wordt weggezogen. Deze gebieden zijn rood gemaakt op de kaart.

Oranje (prioriteit 2)

De boom staat in een omgeving waar sprake is van minder beweging. Bijvoorbeeld woonwijken, seniorenvoorzieningen en de aanwezigheid van bebouwing. ER wordt actief geïnventariseerd op de aanwezigheid van de eikenprocessierups. De bestrijding heeft een minder hoge prioriteit dan in een “rood” gebied. De rups wordt wel weggezogen maar daar kan enige tijd overheen gaan.

Geel (prioriteit 3)

De boom staat in een gebied waar sprake is van minder beweging en de bestrijding een lagere prioriteit heeft dat in een “rood of oranje” gebied. Er wordt geïnventariseerd op basis van een melding.  Wordt de eikenprocessierups aangetroffen dan wordt deze wel weggezogen maar daar kan enige tijd overheen gaan.

Groen (prioriteit 4)

De boom staat in een omgeving waar sprake is van zeer geringe beweging. Hierbij valt te denken aan de buitengebieden. Er wordt geïnventariseerd op basis van een melding en er sprake is van bewoning in de directe omgeving van het nest.

 

Meld eikenprocessierups

Download de kaart (pdf, 9.809kB)

AVG

Lees de privacyverklaring voordat u uw persoonsgegevens invult.