Denk hier ook nog aan

Meer geldzaken om te regelen

Bankrekening openen

Voor studiefinanciering, salaris, toeslagen, etc. moet je een rekeningnummer hebben. Ga je studeren? Dan kun je een studentenrekening openen. Bij veel banken is dit gratis. Je weet nooit wat er in de toekomst gaat gebeuren dus het is belangrijk om te sparen. Het openen van een (online) spaarrekening is bij veel banken ook gratis. Ga naar de bank voor meer informatie.

Hulp bij geldzorgen

Maak je je zorgen over geld? Bijvoorbeeld omdat je niet of moeilijk je telefoonabonnement of je premie voor de zorgverzekering kunt betalen? Soms lukt het om de rekening een paar dagen later te betalen, soms lukt dit ook niet. Samen met jou willen we ervoor zorgen dat de betalingsachterstanden worden opgelost zodat je daarna zelf weer verder kunt. Neem hiervoor contact op met deBasis Veendam. Dat kan via aanmeldingen@debasisveendam.nl of via het telefoonnummer 0598-698114. Ook kan je terecht bij het inloopspreekuur. Kijk voor de openingstijden op de website van deBasis.

Kijk zelf waar je recht op hebt

Er zijn veel wettelijke regelingen voor toeslagen en kortingen. Denk bijvoorbeeld aan huurtoeslag en zorgtoeslag. Via deze website van het Nibud kan jij berekenen op welke regelingen je recht hebt.

Belasting betalen

Iedereen die werkt in Nederland, moet belasting betalen over zijn/haar salaris. Dat wordt automatisch ingehouden op je salaris en daarna houd je een netto bedrag over. Als je belasting betaalt, kun je misschien geld terugkrijgen van de overheid via de Belastingaangifte. Je kunt jouw belastingaangifte jaarlijks invullen als je in loondienst of als ZZP-er werkt.

Korting op je belasting

Je kunt als scholier of student aan je werkgever vragen om minder belasting te betalen. Dat heet loonheffingskorting. Let op: loonheffingskorting geldt maar voor één werkgever. Op deze website kun je loonheffingskorting aanvragen: loonheffing.

Uitkeringen waar je misschien recht op hebt

Heb je een ziekte of handicap? Of word je werkloos? Dan kun je misschien een uitkering krijgen van het UWV.

Heb je niet genoeg geld om van te leven? Dan kun je 4 weken voordat je 18 jaar wordt een bijstandsuitkering aanvragen.

Hulp en advies

Waar je terecht kunt voor hulp en advies

Speelt er thuis of in je leven iets waar je niet uitkomt? Dan is deBasis er voor jou. Je kunt bij deBasis terecht met vragen over bijvoorbeeld gezondheid, vrijwilligerswerk of mantelzorg. Je kunt bellen, mailen of gewoon even binnenlopen. Kijk op de website van deBasis. Ook voor hulp bij geldzaken of het invullen van formulieren kun je hier terecht.

Heb je vragen over dingen die verplicht zijn volgens de wet of heb je rechtshulp nodig? Via het Juridisch Loket kun je gratis rechtshulp krijgen.

Heb je andere vragen? Bel ons dan op 0598-652222. Wij helpen je graag verder.

Ontvang je jeugdhulp? Maak een toekomstplan

Als je jeugdhulp krijgt en 18 jaar wordt, veranderen de wettelijke kaders. Bespreek met je hulpverlener wat dit voor jou betekent en maak samen een toekomstplan met daarin jouw doelen. Wanneer je ondersteuning vanuit de Wmo ontvangt betaal je daarvoor wellicht een eigen bijdrage. Kijk hiervoor op de website van het CAK.

Hulp bij het vinden van werk of een opleiding

Ben je tussen de 18 en 23 jaar en heb je geen startkwalificatie (mbo-2, havo of vwo)? Dan kun je contact opnemen met het Regionaal Meld- en Coördinatiepunt Voortijdig Schoolverlaters. Zij kunnen je onder andere helpen bij het zoeken naar een passende opleiding of bij je beroepskeuze.

Heb je een minimuminkomen of een uitkering? En ga je binnenkort naar een sollicitatiegesprek? Maak dan een afspraak bij Dress for Success voor gratis geschikte kleding.

Sommige hulp stopt als je 18 jaar wordt

Sommige hulp van de geestelijke gezondheidszorg stopt als je 18 wordt. Bespreek daarom met je hulpverlener dat je 18 wordt. Vanaf je 18e betaal je een eigen risico voor je GGZ-behandeling. In sommige gevallen kun je hiervoor een tegemoetkoming krijgen. Bespreek dit met je hulpverlener.

Meer informatie

Wil je graag meer weten? Kijk dan ook op de site van de Rijksoverheid voor algemene informatie en een checklist.