Wat slim is om te regelen
Vraag zorgtoeslag aan
Zorgtoeslag is een maandelijkse bijdrage van de Belastingdienst. Hiermee kun je een deel van jouw zorgverzekering betalen. Je krijgt het geld elke maand op jouw rekening. Zorgtoeslag kun je met je DigiD aanvragen op Dienst Toeslagen.
Let op: verandert je inkomen? Dan verandert ook je zorgtoeslag. Dat moet je wel zelf doorgeven op diezelfde website. Het is belangrijk dat je dit op tijd doorgeeft, anders moet je geld terugbetalen aan de Belastingdienst. Kijk op Alles over toeslagen voor eenvoudige uitleg over toeslagen van de Belastingdienst. Je kunt hier ook eenvoudig een proefberekening doen.
Wil je op jezelf wonen in de toekomst? Schrijf je in voor een woning
Om kans te maken op een sociale huurwoning is het belangrijk dat je je inschrijft bij een woningcoöperatie. Dit kan via Acantus. De inschrijving kost eenmalig € 15,-.
Woon je zelfstandig en in een (sociale) huurwoning? Dan kun je misschien huurtoeslag krijgen. Je leest de voorwaarden en hoe je het aanvraagt op de website van de Belastingdienst.
Ga je studeren of ben je dit van plan? Vraag studiefinanciering of een andere vergoeding aan
Je kunt studiefinanciering aanvragen als je een voltijdsopleiding gaat volgen op het mbo, hbo of de universiteit. Als student kun je daarnaast gratis of met korting reizen met een OV-pas. Zit je op het vmbo, de havo of vwo? Dan heb je recht op de tegemoetkoming scholieren. Meer informatie en de voorwaarden lees je op de website van DUO.
Ben je scholier of student en kun je niet bijverdienen door een beperking of chronische ziekte? Dan kun je misschien studietoeslag van de gemeente krijgen.
Regel een verzekering voor schade van anderen
Dit is niet verplicht, maar wel verstandig. Vanaf je 18e ben je zelf verantwoordelijk voor schade die je veroorzaakt. Met een aansprakelijkheidsverzekering hoef jij niet alle kosten te betalen wanneer jij schade toebrengt aan iemand anders of spullen van iemand anders. Woon je nog bij je ouders? Dan ben je vaak meeverzekerd bij je ouders. Kijk voor meer informatie op de website van de Consumentenbond. Het kan verstandig zijn om ook nog andere verzekeringen af te sluiten, zoals een inboedelverzekering of uitvaartverzekering. Kijk hiervoor op de website van het Nibud.