Vaarrecreatie

U kunt Veendam op meerdere manieren binnen varen.

Bijvoorbeeld vanaf het A.G. Wildervanckkanaal. Vanaf 2009 is een nieuwe vaarverbinding geopend. Deze verbinding heet 'Van Turfvaart naar Toervaart' en verbindt het Zuidlaardermeer met Oost-Groningen. U kunt met de boot vanaf het Zuidlaardermeer direct naar het Langebosschemeer in Wildervank varen.

Varen in Veendam

Veendam heeft voor de vaarrecreant veel te bieden. De karakteristieke lintbebouwing herinnert aan de veenkoloniale geschiedenis van Veendam.  Met name in het Oosterdiep zijn meerdere monumentale panden vanaf het water te bewonderen. De vaarrecreant krijgt bij binnenkomst in de gemeente Veendam een tas overhandigd door de brugbediening, hierin staan allerlei leuke activiteiten die in en rond Veendam te ondernemen zijn. Daarnaast zijn ook meerdere fiets- wandel en vaarroutes in deze tas vertegenwoordigd, waardoor onze bijzondere omgeving op allerlei manieren ontdekt kan worden.

Vaarseizoen 

Veendam kent vier sluizen, twee jachthavens en heeft 32 bruggen. Het vaarseizoen loopt van dit jaar van 1 juni  2020 tot en met september 2020.  De bruggen kunnen in het vaarseizoen geopend worden van maandag tot en met zondag (van 8.00 - 12.00 uur en 13.00 - 17.00 uur). De doorvaart is gratis. Buiten het vaarseizoen gebeurt de bediening tijdens werkdagen op aanvraag. Aanvragen kunnen 3 dagen van te voren tijdens kantooruren worden ingediend bij de havenmeester of brugwachter, t. 06 - 22413827. Dit is onder voorbehoud om doorvaarten te combineren.

Als u Veendam binnenvaart, geeft de havenmeester of brugwachter u verdere instructies. U kunt in Veendam aanleggen in de passantenhaven aan de Molenstreek (op loopafstand van het winkelcentrum) en in Wildervank in de jachthaven Schipperskwartier. Meer informatie over varen in de provincie Groningen vindt u op de website van toerisme Groningen. Op de website van het Routebureau Groningen kunt u meerdere vaarroutes vinden.

Havenmeester Bennie Huizing

Havenmeester Bennie Huizing

Corona-maatregelen in de jachthavens

Aanmeren is in beide jachthavens is mogelijk vanaf 1 juni 2020. Tot 1 juli 2020 zijn er nog wel een aantal beperkingen. De sanitaire voorzieningen (toilet- en douchevoorzieningen) zijn in beide jachthavens tot 1 juli 2020 niet te gebruiken. Ook het legen van chemische toiletten is pas vanaf 1 juli weer mogelijk. Ook kan er pas vanaf 1 juli 2020 weer water getankt worden in de jachthaven aan de Molenstreek.

Varen op het zeilmeer in Langebosch

Op het zeilmeer in Langebosch is het varen met gemotoriseerde boten toegestaan. Hierbij mag met een maximale snelheid van 6 km/u gevaren worden, dit om de veiligheid en de rust op het meer te handhaven en beschadiging van de oevers te voorkomen. Dit is vastgelegd in het Besluit Scheepvaartverkeerswet (pdf, 870kB) van 17 april 2001.

Vaarroute- Langs het Oosterdiep

Bekijk de vaarroute langs het Oosterdiep (pdf, 414kB). Deze vaarroute geeft een unieke kijk op Veendam & Wildervank.

VEENDAM - Oosterdiep - Waterborgh - Boot

Vaarrecreatie

VEENDAM - Oosterdiep - Boot