Rampen en noodsituaties: Eerste Hulp Ben Jij

Vraag

Rampen en noodsituaties: Eerste Hulp Ben Jij

Antwoord

Wat doet u als er langere tijd geen elektriciteit of water is? Of als een overstroming dreigt en u moet uw huis verlaten? Hoe kunt u brand voorkomen en als het gebeurt: wat doet u dan? Wat doet u bij een verkeersongeval? En wat zit er eigenlijk in een noodvoorraad? Bij een ramp of noodsituatie bent u altijd eerst op uzelf aangewezen. De hulpdiensten zijn niet direct ter plekke. Daarom is het belangrijk dat u zich voorbereidt. Dit kan met Eerste Hulp Ben Jij (EHBJ).

Bescherm uzelf en anderen

Samen met uw gezin, buurtgenoten of collega’s kunt u zich voorbereiden. Thuis, in de wijk, op het werk of op school. Zodat u weet wat u moet doen tijdens een ramp en u elkaar kunt helpen. EHBJ informeert over de risico’s in de omgeving, over hoe u zich kan voorbereiden op een noodsituatie en hoe u kunt helpen. Doe ook mee en bescherm uzelf en anderen. Want: eerste hulp ben jij!

Blijf op de hoogte tijdens een ramp

Als er direct gevaar is door een ramp of noodsituatie, dan moet u dat snel weten. U wordt gewaarschuwd door de sirene, een tekstbericht via NL-Alert en/of een geluidswagen in de straat. Volg de instructies op en blijf op de hoogte via radio, tv, internet en Twitter:

  • Volg de calamiteitenzender RTV Noord op radio (97.5 FM of kabel 90.5), televisie of internet.
  • Website en Twitter Veiligheidsregio Groningen.

Veiligheidsregio Groningen

Bij een ramp zijn er mogelijk slachtoffers. Kan er grote schade aan gebouwen ontstaan. En zijn er veel gevolgen voor mens en dier. In zo’n situatie werken alle hulpdiensten samen in een crisisorganisatie (Veiligheidsregio Groningen). Om de gevolgen te bestrijden, mensen te helpen en te zorgen voor een zo snel mogelijk herstel. En als zoveel mogelijk inwoners zijn voorbereid en zichzelf en anderen weten te redden, dan kunnen de hulpdiensten zich vooral richten op de mensen die extra hulp nodig hebben.