Zustersteden

Veendam heeft een stedenband met de Poolse stad Gniezno en de Canadese stad Kelowna.

Zusterstad Gniezno

Het Poolse regiment "2nd Squadron Polish 10th Mounted Rifles Regiment" onder leiding van ritmeester Jan Salwa bevrijdde op 13 april 1945 Wildervank en Veendam. Het einde van de Tweede Wereldoorlog markeerde het begin van een bijzondere band tussen de bevrijders en de Veendammer bevolking. Dit kwam tot uiting in de benoeming van Jan Salwa (1912-1999) tot ereburger van Veendam in 1985.

De historische verbondenheid werd in 1990 bezegeld door het aangaan van een stedenband met de Poolse stad Gniezno. Door uitwisselingen op sportief, cultureel en bestuurlijk gebied wordt de herinnering aan hen die ons bevrijdden levend gehouden.

Zusterstad Kelowna

Het in de Canadese stad Kelowna gevestigde regiment, de British Columbia Dragoons, heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de bevrijding van Noord-Nederland in WO II. Na de bevrijding is het regiment een tijdlang in Veendam gelegerd geweest. Dat was het begin van het ontstaan van een speciale band tussen de besturen en bevolking van Veendam en Kelowna.

Kelowna en Veendam zijn in 2001 officieel overeengekomen de zusterstadovereenkomst te hernieuwen om daarmee uitdrukking te geven aan de nauwe historische banden tussen beide steden. Eind 2001 kreeg de band tussen beide steden een formele status. Hiertoe vond op 10 november in Kelowna en op 4 december 2001 in Veendam de ondertekening van de officiële documenten plaats.