Welke stappen kunt u zelf zetten?
Hierbij een aantal tips om zelf bij te dragen:
- Tegel eruit, groen erin. Minder tegels in tuinen. Groen zorgt voor een natuurlijke waterafvoer, beperkt hittestress, zorgt voor biodiversiteit en is een woonplek voor kleine dieren en insecten. En groen is goed voor de gezondheid en het welbevinden van mensen.
- Bewaar regenwater in een regenton. Met een regenton bespaar je tot wel 7000 liter water per jaar – er valt jaarlijks heel veel regenwater en dat vang je zo makkelijk op. Je kunt met een regenton regenwater opvangen voor je planten bijvoorbeeld. Of je wast er je zonnepanelen mee.
- Ga duurzaam om met drinkwater uit de kraan. Denk aan het gebruik van waterbesparende kranen, douchekoppen en toiletten, slimme watermeters, wasmachines met ecostand en natuurlijk het opvangen van regenwater om de planten water te geven in plaats van water uit de kraan.
- Koppel regenwater af. Dit kan met een regenton, maar ook via een regenwatersysteem. Dit betekent dat het hemelwater wordt opgevangen via de dakgoot en een regenpijp, en daarna in een reservoir terechtkomt. Het regenwater wordt gefilterd en is dan klaar voor gebruik in het huishouden. Denk hierbij aan het spoelen van het toilet, het wassen van kleren, poetsen en karweitjes in de tuin.
- Houd het riool schoon
Houd het riool zo schoon mogelijk. In Nederland wordt per persoon per dag gemiddeld 126 liter water gebruikt. En alles wat u doorspoelt, komt terecht in het riool. Dus ook schoonmaakdoekjes, billendoekjes, tampons, verfresten, (frituur)vet, olie, etensresten en medicijnen. Dit zijn middelen die niet oplossen in water, verstoppingen in het riool veroorzaken en het zuiveringsproces verstoren.
Door regenwater waar mogelijk in te zetten in uw huishouden bereikt u een groot aantal besparingen:
- uw waterrekening daalt,
- de wasmachine gaat langer mee want regenwater bevat geen kalk,
- u hebt aanzienlijk minder wasmiddel nodig; water zonder kalk wast veel beter,
- u ontlast de riolering waardoor de kans op overstromingen vermindert.