Vaarrecreatie

U kunt Veendam op meerdere manieren binnen varen.

Bijvoorbeeld vanaf het A.G. Wildervanckkanaal. Vanaf 2009 is een nieuwe vaarverbinding geopend. Deze verbinding heet 'Van Turfvaart naar Toervaart' en verbindt het Zuidlaardermeer met Oost-Groningen. U kunt met de boot vanaf het Zuidlaardermeer direct naar het Langebosschemeer in Wildervank varen.

Varen in Veendam

Veendam heeft voor de vaarrecreant veel te bieden. De karakteristieke lintbebouwing herinnert aan de veenkoloniale geschiedenis van Veendam. Met name in het Oosterdiep zijn meerdere monumentale panden vanaf het water te bewonderen. De vaarrecreant krijgt bij binnenkomst in de gemeente Veendam een tas overhandigd door de brugbediening, hierin staan allerlei leuke activiteiten die in en rond Veendam te ondernemen zijn. Daarnaast zijn ook meerdere fiets- wandel en vaarroutes in deze tas vertegenwoordigd, waardoor onze bijzondere omgeving op allerlei manieren ontdekt kan worden.

Varen op het zeilmeer in Langebosch

Op het zeilmeer in Langebosch is het varen met gemotoriseerde boten toegestaan. Hierbij mag met een maximale snelheid van 6 km/u gevaren worden, dit om de veiligheid en de rust op het meer te handhaven en beschadiging van de oevers te voorkomen. Dit is vastgelegd in het Besluit Scheepvaartverkeerswet van 17 april 2001.

Vaarroute- Langs het Oosterdiep

Bekijk de vaarroute langs het Oosterdiep. Deze vaarroute geeft een unieke kijk op Veendam en Wildervank.

Vaarseizoen

Het vaarseizoen loopt jaarlijks van 1 mei tot 1 oktober. Gedurende het vaarseizoen worden de bruggen iedere dag (incl. de zaterdagen en zondagen) bediend van 08.00 tot 12.00 uur en van 13.00 uur tot 17.00 uur. De doorvaart is gratis.

Buiten het vaarseizoen worden de bruggen alleen op aanvraag bediend. Bediening gebeurt dan alleen op dinsdag en donderdag. Aanvragen moeten uiterlijk 3 dagen van te voren worden ingediend bij de havenmeester of brugwachter: telefoonnummer 06 22413827.

Als u Veendam binnenvaart, geeft de havenmeester of brugwachter u verdere instructies. U kunt in Veendam aanleggen in de passantenhaven aan de Molenstreek (op loopafstand van het winkelcentrum) en in Wildervank in de jachthaven Schipperskwartier. Beide jachthavens liggen dichtbij de winkelvoorzieningen.

Havenmeester Bennie Huizing

Havenmeester Bennie Huizing

Jachthavens

Aanmeren is in beide jachthavens is mogelijk vanaf 1 mei 2020. De sanitaire voorzieningen (toilet- en douchevoorzieningen, legen van het chemisch toilet) zijn in beide jachthavens te gebruiken. Ook kan er water getankt worden in de jachthaven aan de Molenstreek.

Vaarroutes in de provincie Groningen

Meer informatie over varen in de provincie Groningen vindt u op de website van Toerisme Groningen.

Alle vaarroutes, meren en jachthavens in de provincie Groningen vindt u via de Provincie Groningen.

Op Routebureau Groningen kunt u meerdere vaarroutes vinden.