Wegwijzer leven met weinig geld

Voorwoord

Aanhalingsteken openenAlle inwoners in de gemeente Veendam moeten mee kunnen doen in de maatschappij. Door de stijgende prijzen en de hoge energierekening zien we dat steeds meer inwoners met een laag inkomen moeite hebben om financieel rond te komen. Geldzorgen hebben grote impact op iemands leven. Er zijn verschillende regelingen en toeslagen waar u misschien gebruik van kunt maken. Daarnaast zijn er activiteiten van maatschappelijke organisaties waarmee we samenwerken en die u kunnen ondersteunen. Het is soms een hele stap om hulp te vragen. Als u de stap genomen hebt, is het fijn dat de hulp makkelijk te vinden is. Op deze pagina’s staan een aantal regelingen op een rij. Aarzel niet om hulp te vragen bij geldzorgen. Graag bieden we de helpende hand!Aanhalingsteken sluiten

Ans Grimbergen
Annelies Kleve
Wethouders sociaal domein

Verschillende regelingen

Wanneer u een laag inkomen heeft, kunt u gebruik maken van verschillende regelingen. De gemeente heeft regelingen voor inkomensondersteuning, schuldhulpverlening, voor de jeugd en studenten en voor ondersteuning in de zorg. We hebben de regelingen in het kort beschreven.

Wilt u meer weten of liever persoonlijk advies? Dan kunt u een afspraak maken via 0598 652222.

Hand met euromunten en iemand anders hand pakt daar een euro van

Inkomensondersteuning

Bijzondere Bijstand

Staat u onverwacht voor bijzondere noodzakelijke kosten die u niet kunt betalen? En kunt u daarnaast geen beroep doen op andere regelingen of het eigen vermogen? Denk hierbij aan bijvoorbeeld kosten voor een advocaat, voor een bezoek aan het ziekenhuis of voor bewindvoerings¬kosten. Dan kunt u misschien extra geld krijgen van de gemeente. Dit heet de bijzondere bijstand. Er zijn natuurlijk nog veel meer kosten waarvoor u bijzondere bijstand kunt aanvragen. Elk situatie is anders. Wij beoordelen uw situatie. Belangrijk: Vraag bijzondere bijstand aan vóórdat u de kosten maakt!

Meer informatie bijzondere bijstand

Individuele Inkomenstoeslag

De individuele inkomenstoeslag is een geldbedrag dat u kunt ontvangen van de gemeente wanneer u voor ten minste drie jaar een laag inkomen heeft. U kunt het geld gebruiken om bijvoorbeeld een nieuwe koelkast of wasmachine van te kopen. Het geld wordt niet van uw uitkering afgetrokken  en u betaalt geen belasting over het geld. U moet wel aan de genoemde voorwaarden voldoen. Studenten komen niet in aanmerking voor deze regeling.

Meer informatie individuele inkomenstoeslag

Energietoeslag

De energietoeslag is bedoeld om de gevolgen van de hoge energie-prijzen te verzachten. Huishoudens met een inkomen van 120% van de bijstandsnorm exclusief vakantietoeslag kunnen een energietoeslag aanvragen. Heeft u de energietoeslag voor 2022 nog niet aangevraagd, doe dit dan snel.  U kunt nog geen aanvraag doen voor 2023. Op dit moment is nog niet bekend hoe de energietoeslag wordt uitgevoerd. Zodra het duidelijk is, melden we op de website van de gemeente Veendam de voorwaarden en de aanvraagprocedure voor 2023.

Meer informatie energietoeslag

Geld op een radiator

Informatie en adresgegevens

Illustratie KCC medewerkerWilt u meer weten of liever persoonlijk advies? Neem contact op via telefoon: 0598 652222, WhatsApp: 0612214519 of mail: info@veendam.nl.

Bezoekadres

Jan Salwaweg 1 in Veendam

Openingstijden BWI gebouw

  • Maandag van 9.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.00 uur
  • Dinsdag van 9.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.00 uur
  • Woensdag van 9:00 tot 12:00 uur 
  • donderdag van 9.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.00 uur

We hebben de informatie zo zorgvuldig mogelijk vermeld, maar de regelgeving wijzigt snel. Daardoor kan de informatie niet meer juist, volledig of actueel zijn. U kunt geen rechten ontlenen aan de informatie.

Illustratie 3 handen

Logo De Basis Veendam Logo Regionaal Energieloket Logo Stichting Leergeld Logo vkb Volkskredietbank voor Noord-Oost Groningen Logo Voedselbanken.nlLogo Kledingbank maxima