Bericht van burgemeester Sandra Korthuis

Burgemeester Sandra Korthuis vertelt over haar werkzaamheden als burgemeester van de gemeente Veendam. In dit bericht blikt ze terug op de succesvolle oefeninterlands in het Henk Nienhuis Stadion en het winnen van de Groninger Ondernemingsprijs door EasyToys. Daarnaast doet burgemeester Korthuis een oproep: “Maak er een mooie en gezellige jaarwisseling van en laat hulpverleners hun werk doen als ze in ongelukkige situaties hulp- en bijstand moeten verlenen.”

Beste inwoners, ondernemers en organisaties, 

Nog een kleine twee weken, en we stappen het nieuwe jaar in. Persoonlijk vind ik deze laatste weken van het jaar altijd bijzonder. Het is een periode vol ontmoetingen, terugkijken op het bijna voorbije jaar en we kijken vooruit naar wat het nieuwe jaar voor ons in petto heeft. Ik hoop dat 2023 u vooral positieve herinneringen geeft.  

In de relatief korte tijd aan het werk in de gemeente Veendam, heb ik al meerdere mooie dingen mogen meemaken. Het Veendammer bedrijf EDC, beter bekend als EasyToys, won de Groninger Ondernemingsprijs. Deze prijs is voor de 25ste keer uitgereikt. Het is al de vierde keer dat een onderneming uit onze gemeente de trofee mee naar huis neemt. Dat zegt wat over de kracht van het Veendammer bedrijfsleven! 

Ik heb kennis mogen maken met de bevlogen vrijwilligers van de brandweer van Veendam. Ze hebben hun nieuwe hoogwerker in gebruik genomen. Onze brandweerprofessionals staan dag en nacht klaar om te beschermen wat ons waardevol is. Ik hoop oprecht dat ze tijdens de jaarwisseling niet vaak hoeven uit te rukken.  

OBS Noorderbreedte

Vorige week mocht ik een bezoek brengen aan OBS Noorderbreedte. In het kader van het project Petje Af hebben leerlingen van de groepen 7 en 8 gedurende een aantal weken gewerkt aan het thema Politiek en Democratie. Onderdeel hiervan was onder andere een bezoek aan het gemeentehuis en een onderling debat in de raadzaal enkele weken geleden. De leerlingen hadden voor mij een groot aantal vragen voorbereid. Dat leverde een levendig gesprek op. Wat mij opviel was de spontaniteit van de leerlingen en de presentatievaardigheden van twee pientere jonge dames. Ook de knullen lieten zien dat zij hun woordje konden doen. Ik ben er trots op dat we in Veendam ook hier weer kinderen met bijzondere talenten zien.

Interland Oranje  

Zaterdag 18 november was een bijzondere dag. In het Henk Nienhuis Stadion aan de Langeleegte konden we genieten van een ouderwetse voetbalmiddag. De jeugdvoetballers van Oranje onder de 18 speelden een oefeninterland tegen Zweden. In totaal hebben 5000 mensen onze Oranjetalenten in Veendam zien spelen, terwijl zulke wedstrijden doorgaans slechts 300 toeschouwers trekken. De KNVB was zeer tevreden over onze faciliteiten. Met dank aan alle vrijwilligers. Het smaakt naar meer. Hopelijk kiest de KNVB vaker voor Veendam.  

Warm welkom  

Wat een feest was de intocht van Sinterklaas, ook op 18 november. Zo veel kinderen en hun (groot)ouders zagen Sinterklaas en zijn gevolg de gemeente binnenvaren. De regen die jammer genoeg met bakken uit de hemel kwam, deerde hen niks. Ik heb genoten van alle blije en gespannen gezichten. Sinterklaas en zijn 175 (!) Pieten kregen een zeer warm welkom van de duizenden in het centrum van Veendam. De Sinterklaascentrale had een puik programma in elkaar gezet zoals we dat van hen gewend zijn. Terecht zijn zij dan ook Veendammer van het jaar.  

Veendammer van het jaar 

De brievenbus is weer geopend! Wie wordt de opvolger van de Sinterklaascentrale? Als u een persoon, groep of organisatie wilt nomineren voor de Veendammer van het jaar, dan kan dat. Elders in deze krant leest u informatie over de aanmeldprocedure. Schroom niet, en geef uw nominatie door!  

Nog even, en we zitten aan de oliebollen op oudejaarsavond. Een avond die vooral feestelijk moet zijn. Ik roep dan ook op: maak er een mooie en gezellige jaarwisseling van! Als onze hulpverleners moeten helpen om in ongelukkige situaties hulp- en bijstand te verlenen, laat hen dan gewoon hun werk doen. Voor onze hulpverleners is het ook Oudejaarsavond, maar ze staan klaar om u te helpen als het nodig is.  

Ik wens u mooie en warme feestdagen, een goed einde van 2023 en voor het nieuwe jaar alle goeds! 

 Met vriendelijke groet, 

Sandra Korthuis, 

Burgemeester 

Sandra Korthuis in de raadszaal