Aanwijzing gebieden alcoholverbod

De gemeente Veendam wil een prettige en veilige leefomgeving bieden aan haar inwoners. Het nuttigen van alcohol op straat levert in sommige gebieden overlast. Het gaat dan om schreeuwen, lastig vallen van passanten en buurtbewoners, vervuiling en soms geweld.

Om deze overlast aan te pakken heeft het college van burgemeester en wethouders gebieden aangewezen waar het nuttigen van alcohol verboden is. Er waren al gebieden aangewezen, maar wegens een herinrichting van de ruimte zoals bij het Leer -en Sportpark heeft een wijziging plaatsgevonden. 

De aangewezen gebieden zijn:

 • Gebied 1 Borgerswold: Het gebied begrensd door de Borgercompagnie, Woldlaan, Fauna, Flora, Veendammerweg.
 • Gebied 2 Leer -en Sportpark: Het gebied begrensd door de Raadsgildelaan, Robijnlaan en de Langeleegte. Het gebied omvat alle voetbalvelden en ook de begraafplaats Buitenwoelhof.
 • Gebied 3:  Het gebied begrensd door de Sorghvlietlaan, Langeleegte en de Veendammerweg. 
 • Gebied 4: Het gebied begrensd door de Julianalaan, Boven Westerdiep en de Sorghvlietlaan. 
 • Gebied 5 Centrum: Het gebied begrensd door de Boven Westerdiep, Julianalaan, Bocht Oosterdiep, Beneden Oosterdiep,  van Beresteijnstraat, Verlengde van Beresteijnstraat, Beneden Westerdiep, R.H. van Deestweg, Buitenwoellaan, Sorghvlietlaan.
 • Gebied 6 Noordkant centrum noordkant & winkelcentrum Autorama: Het gebied begrensd door de Beneden Westerdiep, Verlengde van Beresteijnstraat, van Beresteijnstraat, Beneden Oosterdiep, Voormolenstraat, Dr. Bosstraat, Jakob Bruggemalaan. 
 • Gebied 7 Stationsgebied: Het gebied begrensd door de Pieter Sneeuwplein, Blankensteinkade, Molenstreek, Spoorweg, Parallelweg, Stationsstraat en de parkeerplaats aan het Hazepad. 
 • Gebied 8 Winkelcentrum De Reede: Het gebied begrensd door de Sorghvlietlaan, Groningenlaan, Provinciënlaan en Skager Rak. 
 • Gebied 9 supermarkt Wildervank: Het gebied begrensd door de Apollolaan, Sportterreinstraat, 11e laan en Nijverheidsstraat. 
 • Gebied 10 Langebosschemeer: Tussen de schiereilanden.
 • Gebied 11 Zeilplas Langebosschemeer: Het gebied begrensd door de zeilplas, Woortmanslaan, Borgercompagnie.

Kaart gebieden alcoholverbod

De gebieden die ingetrokken worden: 

 1. gebied voormalig stadion De Langeleegte (Bijlage 2): Het gebied begrensd door de Sorghvlietlaan, Raadsgildenlaan, Robijnlaan, stadion gebied, Langeleegte, begraafplaats, Veendammerweg tot rotonde Sorghvlietlaan. 
 2. gebied Wildervank (Bijlage 3): Het gebied omgrensd door de Woortmanslaan, Apollolaan, C.W. Lubbersstraat, de STAR-spoorlijn (parallel aan de Vijverlaan, Olmenlaan), het pad langs het weiland parallel aan de Beukenlaan, in een rechte lijn via de Postkade naar de Poststraat, de Nijveenlaan, Grote Zilverreiger en Oeverloper. 

Bezwaarclausule

Belanghebbenden kunnen tot en met 25 juni 2024 een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders.