Rijbewijs

U heeft een rijbewijs nodig als u op de openbare weg wilt rijden. Er zijn verschillende soorten rijbewijzen. Kijk op de website van de RDW voor de omschrijving van de verschillende soorten rijbewijzen. In Nederland gebruikt u een rijbewijs vaak ook om te laten zien wie u bent. Als identiteitsbewijs. Hierover kunt u meer informatie vinden op Rijksoverheid.nl.

Een Nederlands rijbewijs is maximaal 10 jaar geldig. Een rijbewijs kan korter dan 10 jaar geldig zijn vanwege medische redenen of voor personen tussen de 65 en 70 jaar. Voor personen van 70 jaar of ouder is het rijbewijs 5 jaar geldig.

Een rijbewijs voor vrachtwagen, bus en aanhanger is 5 jaar geldig.

Wanneer uw rijbewijs gaat verlopen, ontvangt u van de RDW 6 tot 8 weken van te voren een herinneringsbrief.

Voorwaarden

Ben je 17 en heb je jouw rijbewijs gehaald? Je rijdt tot je 18e samen met een coach. Een coach is een volwassene die naast je zit en een begeleiderspas heeft. Bijvoorbeeld je ouders. Je coach moet zich registreren. Zodra je 18 wordt, mag je wel alleen rijden. Meer weten over je rijbewijs halen als je 17 jaar bent? Kijk op 2toDrive.nl.

In sommige gevallen moet u eerst een Gezondheidsverklaring kopen en invullen voordat u uw rijbewijs kunt vernieuwen. Kijk hiervoor bij gezondheidsverklaring rijbewijs.

Kosten

 • Rijbewijs € 51,10
 • Gezondheidsverklaring via het CBR € 44,50
 • Papieren gezondheidsverklaring op het gemeentehuis € 50,25

U betaalt meteen bij de aanvraag.

De toeslag voor spoed van een rijbewijs is € 39,65. De kosten van een spoedprocedure komen bovenop de kosten van een normale aanvraag.

(prijzen 2024)

Termijn

Afhalen rijbewijs

Na 5 werkdagen is het rijbewijs klaar. U kunt het dan komen ophalen op het gemeentehuis. Hiervoor is geen afspraak nodig 

Vraagt u een rijbewijs met spoed aan? Als u de aanvraag voor 14.00 uur heeft gedaan, kunt u uw rijbewijs in principe de eerstvolgende werkdag na 10.00 persoonlijk afhalen op het gemeentehuis. Let op: een spoedprocedure is duurder.

Aanpak

Rijbewijs verlengen of categorie toevoegen

Wilt u uw rijbewijs verlengen of wilt u een categorie laten toevoegen? Dat kan gemakkelijk en snel online via de RDW. U hoeft dan maar 1 in plaats van 2 keer naar het gemeentehuis te komen, alleen om het rijbewijs op te halen.

Rijbewijs verlengen via de RDW

Om de verlenging van uw rijbewijs online te kunnen aanvragen, moet u een mobiele telefoon met een NFC-chiplezer hebben (Android versie 6.0 of hoger, iPhone model 7 of hoger en iOS versie 13). De chiplezer is nodig om een identiteitscheck te kunnen uitvoeren bij het online verlengen van uw rijbewijs.

Daarnaast moet u:

 • ingeschreven staan in de Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente Veendam.
 • een verlenging van het rijbewijs, een categorie-uitbreiding of een her-afgifte na opheffing ongeldigverklaring aanvragen.
 • foto’s hebben gemaakt bij een RDW erkende fotograaf of in een RDW erkende fotocabine. De fotograaf brengt voor het maken van een pasfoto en het zetten van een handtekening kosten in rekening. Deze zijn niet inbegrepen in de kosten voor het rijbewijs.
 • Bij een medische keuring kunt u pas een online aanvraag doen nadat u goedkeuring van de CBR heeft ontvangen. Kijk hiervoor bij gezondheidsverklaring rijbewijs.

De RDW stuurt u na uw aanvraag een e-mail dat uw nieuwe rijbewijs klaar is, dit is meestal na 2 werkdagen. U kunt uw nieuwe rijbewijs afhalen bij het gemeentehuis. Neem uw huidige rijbewijs mee. Dat moet u inleveren.

Rijbewijs aanvragen

U vraagt het rijbewijs aan bij de gemeente waar u woont. Dit kan vanaf de dag na de dag waarop u examen heeft gedaan. Dit gaat zo:

Maak een afspraak

 • Kom persoonlijk naar uw afspraak. Neem het volgende mee:
  • 1 kleurenpasfoto die voldoet aan de regels. De foto is niet meer dan 6 maanden oud.
  • uw oude rijbewijs (indien van toepassing), ook als deze verlopen is.
  • een geldig identiteitsbewijs, dit kan een paspoort of een Nederlandse identiteitskaart zijn
  • de begeleiderspas voor jongeren tot 18 jaar.
 • U betaalt uw rijbewijs bij de aanvraag. Zorg dat dit meteen kunt betalen.
 • Heeft u uw examen net gehaald? Dan kijken we na of dit in het Centraal Rijbewijzen Register staat. Hierin zet het CBR de verklaring van rijvaardigheid en de verklaring van geschiktheid als u net uw examen heeft gehaald.

Rijbewijs afhalen

 • Na 5 werkdagen kunt u uw rijbewijs persoonlijk komen ophalen. Dit kan zonder afspraak. Neem het volgende mee:
  • uw oude rijbewijs (indien van toepassing).
  • een geldig identiteitsbewijs, dit kan een paspoort of een Nederlandse identiteitskaart zijn
  • het afhaalbewijs dat u van ons heeft ontvangen bij het aanvragen van uw rijbewijs.

AVG

Lees de privacyverklaring voordat u uw persoonsgegevens invult.