Bijdrage voor energierekening vanuit noodfonds energie

Het Tijdelijk Landelijk Noodfonds Energie helpt bij het betalen van de energierekening. Het Noodfonds kijkt naar de energierekening en naar het inkomen van de volwassen mensen in uw huishouden. Als het verschil te groot is, verlaagt uw energieleverancier een deel van de energierekening voor een periode van 6 maanden.

Een aanvraag doen bij het Noodfonds kan t/m 31 maart 2024 via de website noodfondsenergie.nl.

Het landelijk Noodfonds Energie is opgericht door energieleveranciers en krijgt subsidie van het Rijk.

Voor wie is het?

De volgende huishoudens kunnen steun krijgen van het Noodfonds:

 • Het huishouden heeft een bruto-inkomen van maximaal 200 procent van het sociaal minimum. Dan is het bruto-inkomen per maand lager dan € 3200 (alleenstaand) of € 4.480 (samenwonend). De bedragen zijn inclusief 8% vakantiegeld.
 • Het huishouden heeft een energiecontract voor gas, stroom of warmte op naam van een persoon uit het huishouden. 
 • De rekening voor gas en stroom is hoger dan 8 tot 10 % van het (gezamenlijke) bruto-inkomen.
 • Het maakt niet uit welke energieleverancier een huishouden heeft.

Een voorbeeld: U woont samen en hebt een gezamenlijk bruto inkomen van € 2.450 per maand. Uw energierekening is € 235 per maand. U ontvangt dan het deel van de maandelijkse energierekening dat meer is dan 8% van uw gezamenlijk bruto inkomen. 8% van uw bruto inkomen is € 196. Uw steun wordt dan (€ 235 - € 196 =) € 39 gedurende 6 maanden vanaf uw aanvraag. Uw energieleverancier verlaagt uw energierekening met € 39.

Hoe vraagt u het aan?

Op de website noodfondsenergie.nl vindt u alle informatie die nodig is voor de aanvraag. U kunt eerst een situatiecheck doen via Tijdelijk Noodfonds Energie om te ontdekken of u kans maakt op steun. De aanvraag kan via de computer, of via de app op uw telefoon. U heeft een DigiD nodig voor de aanvraag.

Let op: de aanvraag loopt niet via de gemeente. 

Wie kan mij helpen bij de aanvraag? 

 • Familieleden, vrienden of hulpverleners kunnen via een machtiging de aanvraag voor iemand anders doen. Dit staat op de website van het Noodfonds. 
 • U kunt met vragen terecht bij de landelijke hulplijn van het Noodfonds 085-088111
 • Komt u er toch niet uit, dan kan de Formulierenhulp (gratis) ondersteunen bij het doen van de aanvraag. Dit kan op de volgende plekken:
  • De Basis Veendam, Vredenrustlaan 78 (buurtwoning) op dinsdagochtend van 09.00 – 12.00 uur
  • DeBasis Veendam, Veencompas, Jan Salwaplein 3 op woensdagochtend van 09.00 – 11.00 uur
  • Humanitas, Bibliotheek Veendam (vanBeresteyn), op maandagmiddag van 15.00- 16.00 uur

Overige regelingen: Energietoeslag 2023

Heeft u een laag inkomen en nog geen 800 euro energietoeslag ontvangen? Vraag de energietoeslag 2023 aan via veendam.nl. Doe dit voor 30 juni 2024.

Goed om te weten: Inwoners die energietoeslag krijgen van de gemeente kunnen ook een beroep doen op het Noodfonds Energie.