Controle vaarregels op het Langebosschemeer

Het vaarseizoen is begonnen. Het Langebosschemeer in Wildervank is een prachtig zeilmeer. Iedereen geniet op zijn eigen manier van het water en de omgeving. Dat is mooi, maar blijkt helaas niet altijd vanzelfsprekend. Al meerdere jaren krijgen de gemeente en de politie klachten van overlast op en rond het Langebosschemeer. Het gaat daarbij om onder meer te hard varen met motorboten en waterscooters, geluidsoverlast en vervuiling en vernieling van de oevers.

Vaarregels en toezicht

Hoe zorgen we ervoor dat het leuk blijft voor iedereen én de natuur? Door je aan de regels te houden, die zijn vastgelegd in het Besluit Scheepvaartverkeerswet van de gemeente Veendam en het Binnenvaartpolitiereglement.

De komende periode wordt aandacht gegeven aan uitleg van de vaarregels en is er toezicht op en rond het meer. Overtreders krijgen eerst een officiële waarschuwing en er wordt een flyer uitgereikt ‘Samen genieten van het Langebosschemeer’ met daarin de regels voor het natuur- en recreatiegebied. Bij deze aanpak zijn de recreatieverenigingen betrokken die gebruik maken van het meer.

Jetski’s en waterscooters zijn verboden

De maximale vaarsnelheid op het Langebosschemeer is 6 km/u. Zo worden de oevers en (broedende) watervogels beschermd. Te hard varen is gevaarlijk en zorgt voor overlast voor anderen. Jetski’s en waterscooters zijn dan ook niet toegestaan op het Langebosschemeer.

Houd rekening met elkaar. Geniet van muziek, maar zet het volume laag en veroorzaak geen overlast. Geluid draagt over het water heel ver.

Houd afstand

Gooi geen afval overboord, maar gooi het in de afvalbakken of neem het mee naar huis. Kikkers, vogels en vissen kunnen geen plastic verteren. Drank- en drugsgebruik is verboden zowel langs als op het water. Vaar niet te dicht langs de kant en houd afstand van tuinen, steigers en andere boten. Wees alert op zwemmers.

Toezicht en handhaving

De regels staan vermeld op de borden rondom het Langebosschemeer. Tijdens het vaarseizoen houden de politie, handhavers van de gemeente en natuurbeheerders toezicht op het Langebosschemeer. Wie zich niet aan de regels houdt, kan een boete krijgen.

Melding overlast

Ervaart u overlast, dan kunt u dit melden bij het Meldpunt Overlast en Veiligheid van de gemeente Veendam. Meldpunt Overlast en Veiligheid - Gemeente Veendam

Is er sprake van een direct onveilige situatie of van strafbare feiten zoals vernieling, inbraak, mishandeling of intimidatie? Neem dan contact op met de politie

  • In noodgevallen en bij direct gevaar. Bel 112
  • Geen spoed, wel politie 0900-8844

Samen genieten van het langebosschemeer

Alternatieve tekst 

Samen genieten van het Langebosschemeer 

  • Let op de vaarsnelheid: maximaal 6 km per uur. 
  • Jetski's en waterscooters zijn verboden
  • Drank- en drugsgebruik is verboden zowel langs als op het water
  • Gooi afval in de afvalbakken of neem het mee
  • Geen mensen slepen achter de boot